Aanscherping van criteria voor Listeria monocytogenes in klant-en-klare levensmiddelen

De Europese Commissie heeft de voedselveiligheidscriteria voor Listeria monocytogenes aangepast. Het criterium “niet aangetoond in 25g” geldt nu voor de gehele houdbaarheid, tenzij kan worden aangetoond dat de concentratie onder de grenswaarde van 100 cfu/g blijft. De wijziging wordt opgenomen in Verordening (EG) nr. 2073/2005 en is van kracht vanaf 1 juli 2026.  

Aangezien uit recente gegevens van EFSA blijkt dat het aantal gevallen van besmetting met Listeria is toegenomen, achtte de Commissie het noodzakelijk om de bestaande criteria voor Listeria aan te scherpen. Het nieuwe criterium is van toepassing op kant-en-klare levensmiddelen die een voedingsbodem kunnen zijn voor Listeria, met uitzondering van zuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik.

Van productie tot distributie hetzelfde niveau van bescherming
Voorheen gold het criterium “niet aangetoond in 25g” enkel voor levensmiddelen die de directe controle van het levensmiddelenbedrijf nog niet hadden verlaten en waarvoor niet kon worden aangetoond dat de concentratie Listeria onder de grenswaarde blijft. Met deze wijziging geldt het criterium “niet aangetoond in 25g” dus ook voor levensmiddelen die de directe controle van het levensmiddelenbedrijf hebben verlaten. Hiermee wordt dus hetzelfde niveau van bescherming geboden gedurende de gehele houdbaarheidstermijn.

Normen voor kwetsbare groepen zijn ongewijzigd
Zuigelingen en consumenten met een verzwakt immuunsysteem zijn extra gevoelig voor Listeria. In levensmiddelen die bestemd zijn voor deze kwetsbare groepen is elk niveau van besmetting met Listeria dus ontoelaatbaar. Daarom is de grenswaarde van 100 cfu/g niet van toepassing op zuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik en geldt voor deze levensmiddelen zoals altijd het criterium “niet aangetoond in 25g”.

Hulp nodig om te voldoen aan de nieuwe vereisten?
Om levensmiddelenbedrijven voldoende tijd te geven om praktijken en procedures aan te passen aan het nieuwe criterium, is de wijziging van toepassing vanaf 1 juli 2026. Heeft u ondersteuning nodig om te voldoen aan de nieuwe vereisten? Neem dan contact op met onze Food consultants via info@schoutenadvies.nl. Wij helpen u graag verder.

 

 

Blijf op de hoogte