Update RTRS: nieuwe 4.0 versie en extra module voor maïs

Round Table on Responsible Soy (RTRS) heeft een nieuwe versie van haar sojastandaard gepubliceerd. Tegelijkertijd lanceren ze ook een standaard voor maïs. De organisatie is in 2019 al begonnen met deze nieuwe standaard en eind vorig jaar ging de kogel door de kerk. Wat gaat er veranderen bij RTRS?

 

RTRS 4.0

Met de update is volgens RTRS beter inzicht te krijgen in de impact van RTRS certificatie op het productiesysteem. Met versie 4.0 heeft RTRS de sojastandaard in lijn gebracht met ISEAL’s Codes of Good Practice. Daarmee wil RTRS lid worden van het ISEAL samenwerkingsverband.

Er is niet alleen rekening gehouden met ISEAL. Ook voldoet versie 4.0 aan de FEFAC sourcing guidelines die vorige jaar werden gepubliceerd. Bedrijven hebben vanaf december 2021 een jaar lang de tijd om de transitie naar de nieuwe versie van RTRS te maken.

We schreven eerder al over de FEFAC Sourcing guidelines.

Lees hier verder.

RTRS Maïs

Een paar jaar lang heeft Round Table on Responsible Soy er aan gewerkt: een standaard voor maïs. De nieuwe maïsstandaard volgt waar mogelijk de al bestaande voorwaarden voor soja. Het doel is om ook de maïs sector te verduurzamen. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat RTRS Maïs een add-on is op de bestaande standaard voor soja. Het is niet mogelijk om apart voor maïs gecertificeerd te worden. Om volgens de add-on gecertificeerd te worden moeten bedrijven voldoen aan 14 extra criteria.

 

Heeft u vragen over RTRS 4.0 of de maïs add-on? Neem contact met ons op! Onze duurzaamheidsexperts staan voor u klaar.  RTRS heeft ter introductie van de nieuwe standaard voor maïs een filmpje gemaakt:

Blijf op de hoogte