Etikettering van verschillende diervoeders: de overeenkomsten en verschillen 

Bij de etikettering van diervoeders is het belangrijk om bewust te zijn van het type diervoeder. Er gelden bijvoorbeeld andere etiketteringsvereisten voor een mengvoeder dan voor een toevoegingsmiddel. Hoe bepaal je met welk type diervoeder je te maken hebt? En waar zijn de wettelijke etiketteringsvereisten terug te vinden? We hebben alles wat je moeten weten over de verschillende typen diervoeders op een rij gezet.

Vier verschillende typen diervoeders
Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen vier verschillende diervoeders:

1. Voedermiddelen: producten van dierlijke of plantaardige oorsprong, waarvan het hoofddoel is om te voldoen aan de voedingsbehoeften van dieren, mét of zonder toevoegingsmiddelen
Voorbeelden: maïs, visolie, natriumchloride

2. Mengvoeders: mengsel van ten minste 2 voedermiddelen, mét of zonder toevoegingsmiddelen, onder te verdelen in:

  • Volledige diervoeders: mengvoeders die toereikend zijn als dagrantsoen
  • Aanvullende diervoeders: mengvoeders die slechts toereikend zijn als dagrantsoen wanneer zij samen met andere diervoeders worden gebruikt
  • Mineraalvoeders: een aanvullend diervoeder dat tenminste 40% ruwe as bevatMelkvervangers: volledige of aanvullende diervoeders die in droge staat óf na oplossing in een bepaalde hoeveelheid vloeistof worden toegediend en bestemd zijn voor het voederen van jonge dieren
    Voorbeelden: Volledige melkvervanger, aanvullend diervoeder voor rundvee

3. Toevoegingsmiddelen: stoffen, micro-organismen of preparaten die geen voedermiddelen of voormengsels zijn en die opzettelijk worden toegevoegd vanwege een bepaalde functie.
Voorbeelden: vitaminen, sporenelementen, kruidentinctuur, aromatische stoffen

4. Voormengsels: mengsels van toevoegingsmiddelen met eventueel voedermiddelen of water als draagstoffen
Voorbeelden: PX Varken 2,5%, Premix lactatie

Geschikt voor rechtstreekse orale vervoedering of niet?
Kan het diervoeder op basis van de samenstelling een bijdrage leveren aan de voedingsbehoefte en/of productiviteit van het dier? Dan gaat het om een voedermiddel of mengvoeder. Deze diervoeders zijn geschikt voor rechtstreekse orale vervoedering. Een voormengsel of toevoegingsmiddel is bij uitstek niet geschikt voor rechtstreekse orale vervoedering, omdat het eerst moet worden gecombineerd met een ander diervoeder voordat het een bijdrage kan leveren aan de voedingsbehoefte en/of productiviteit van het dier.

Gebruik van diervoeders in andere diervoeders
Elk type diervoeder kan ook worden toegepast in andere diervoeders. Een voedermiddel kan bijvoorbeeld worden gebruikt als draagstof in een voormengsel of als ingrediënt in een mengvoeder. Toevoegingsmiddelen kunnen worden toegevoegd aan een voormengsel, voedermiddel of mengvoeder. Voormengsels zijn een geval apart. Deze diervoeders kunnen enkel worden toegepast in een mengvoeder.

Algemene én specifieke etiketteringsvereisten van toepassing
Voor de etikettering van diervoeders geldt Verordening (EG) nr. 767/2009 als wettelijke basis. In deze verordening zijn de algemene etiketteringsvoorschriften voor diervoeders opgenomen. Verordening nr. 767/2009 bevat ook specifieke etiketteringsvoorschriften voor voedermiddelen en mengvoeders. Voor de benamingen van voedermiddelen kunnen de catalogus van voedermiddelen en het feed materials register worden geraadpleegd.

De specifieke etiketteringsvoorschriften voor toevoegingsmiddelen en voormengsels zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 1831/2003 en de wettelijk toegestane toevoegingsmiddelen zijn op te zoeken via het feed additives register.

In aanvulling op de voorschriften uit Verordening nr. 767/2009 en Verordening nr. 1831/2003, zijn aanvullende wettelijke eisen van toepassing voor o.a. dieetvoeders, genetisch gemodificeerde diervoeders, biologische diervoeders en dierlijke bijproducten.

Meer informatie nodig over etikettering vn diervoeders?
Wil je weten welke informatie verplicht op het etiket van verschillende diervoeders moet staan? Meld je dan aan voor de training etikettering mengvoeders en voedermiddelen en/of de training etikettering voormengsels en toevoegingsmiddelen. Tijdens deze trainingen wordt de praktische toepassing van de geldende wet- en regelgeving toegelicht. Na afloop bent u in staat om zelf een wettelijk correct etiket op te stellen.

Wil je direct weten of je etiket aan de wettelijke vereisten voldoet? Of heb je specifieke vragen, bijvoorbeeld over het gebruik van claims? Neem dan contact op met onze labelling specialisten via etikettering@schoutenadvies.nl voor een advies op maat.

 

 

Blijf op de hoogte