Foto Wervelwind boeken

Feed Materials Register: creatine niet langer opgenomen in feedmaterialsregister.eu

Bedrijven zijn verplicht nieuwe voedermiddelen die niet opgenomen zijn de Catalogus Voedermiddelen (Verordening (EG) nr. 68/2013) aan te melden bij het Feed Materials Register (FMR). Sinds november 2019 worden ook geweigerde aanmeldingen op de site van het register vermeld (www.feedmaterialsregister.eu), maar een aantal producten is tussen wal en schip beland.

Neem bijvoorbeeld creatine. Lange tijd stond het product in het FMR, maar nu blijkt dat creatine in mei 2019 uit het register is gehaald. Op de website van het FMR is niets meer te vinden over creatine en het product staat ook niet op de lijst van geweigerde aanmeldingen.

We hebben nagevraagd hoe het zit. De aanmelding is afgekeurd omdat creatine bestaat uit drie verschillende aminozuren. Daardoor is het EU Feed Chain Task Force van mening dat het een toevoegingsmiddel is. Voor toevoegingsmiddelen kent de Europese Unie een positieve lijst. Creatine is op dit moment niet opgenomen in deze EU lijst, waardoor het niet verwerkt mag worden in diervoeders.

 De NVWA heeft een aantal bedrijven gewaarschuwd. Verwerkt u op dit moment creatine en heeft u vragen? Neem dan contact op met Schouten Advies.

Meer verbetering mogelijk

Het Feed Materials Register is in het najaar dus verbeterd met de lijst met afgekeurde aanvragen, maar het zou helpen als in die lijst de afkeurdatum zou staan. Op dit moment staat alleen de aanvraagdatum erbij, waardoor het maar gissen is hoe lang een aanvraag al is afgekeurd en hoe lang het product niet meer verwerkt mag worden.

Kent u meer producten die in het afgelopen jaar uit het register zijn gehaald en die ook niet zijn opgenomen in de lijst met afgekeurde aanvragen? Laat het ons weten! Mail naar info@schoutenadvies.nl. Schouten Advies probeert inzicht te krijgen in welke producten niet meer in het register staan, maar ook niet in de lijst van afgekeurde aanvragen terecht zijn gekomen.

Blijf op de hoogte

Direct advies?
De experts van Schouten Advies kunnen u helpen met al uw vragen rondom FSSC 22000.