Schouten Advies is voor Fibrant een gids geweest in een onbekende wereld

Fibrant begon in 1952 als onderdeel van DSM. Het maakte caprolactam, een grondstof voor nylon productie. Nog steeds is Fibrant wereldwijd een belangrijke producent van caprolactam. Daarnaast produceert Fibrant ook ammoniumsulfaat, dat wordt toegepast als kunstmest. Lange tijd was dat een restproduct waar weinig vraag naar was. “Tot in de vorige eeuw de rook van fabrieken werd ontzwaveld,” vertelt Ot Sielcken, kwaliteitsmanager bij Fibrant. “Daardoor kwam er veel minder zwavel op akkers terecht en moest dat worden gecompenseerd. Daar is onze ammoniumsulfaat uitstekend geschikt voor.”

In 2015 scheidde de wegen van Fibrant en DSM en verbreedde Fibrant haar horizon. Een moderne fabriek om pure ammoniumsulfaat te produceren was net gereed gekomen met een speciaal ontworpen gedeelte voor productie van ammoniumsulfaat voor onder andere de farmaceutische industrie en de levensmiddelensector. Zo wordt ammoniumsulfaat gebruikt als broodverbeteraar en bij de productie van wijn. “We hadden een prachtige fabriek, de klanten waren er, maar de certificering moest nog komen. Daarbij kwam Schouten Advies om de hoek kijken. Wij waren de chemische industrie gewend en wisten eigenlijk niet hoe een levensmiddelenfabriek bedreven moest worden,” zegt Sielcken. “Wat komt daarbij kijken, wat is de relevante regelgeving, wat voor handboek is er nodig en hoe implementeren we dat alles? Zonder Schouten Advies hadden we het nooit voor elkaar gekregen.”

Aanvankelijk ondersteunde Schouten Advies Fibrant met sessies over de productie van levensmiddelen. Ook heeft Schouten Advies een rol gespeeld bij de acceptatie van het procedé dat Fibrant gebruikt voor de productie van ammoniumsulfaat. Omdat Fibrant een nieuwe productie methode hanteerde moest deze nog worden goedgekeurd door GMP+. Daarnaast moest het personeel opgeleid worden. Daarvoor heeft Schouten Advies verschillende trainingen gegeven aan de mensen van Fibrant. “Schouten Advies is voor ons een gids geweest in een onbekende wereld. We hebben zowel ons GMP+ als ons FSSC 22000 certificaat uiteindelijk zonder opmerkingen gehaald.”

 

Kwaliteitszorg gaat natuurlijk verder dan een certificaat. Ook nu ondersteunt Schouten Advies nog met interne audits. “De assistentie van Schouten Advies stopt niet na certificering. Ze zijn proactief, praktisch ingesteld en verkopen geen bullshitbingo.”

Blijf op de hoogte