Misleiding bij volkorenproducten

De NVWA doet verschillende productonderzoeken, onder andere op claims. In juli heeft de NVWA een nieuw onderzoek naar buiten gebracht over volkorenproducten, brood uitgezonderd.  De NVWA beoordeelde of het graanbestanddeel dat is gebruikt voor het levensmiddel, voor 100% uit volkorenmeel bestond.

Uit het onderzoek van de NVWA bleek dat 51 van de 190 onderzochte producten die als volkoren geëtiketteerd waren, niet voldeden. De voornaamste opmerking van de NVWA is dat de verpakking de indruk wekte dat het om een 100% volkorenproduct gaat, terwijl ook niet volkorenmeel is toegevoegd. Dit is misleiding.

Maar wat zijn nu precies de regels?

In Nederland zijn de eisen voor de term “volkoren” vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en Brood. In deze verordening staat dat het woord “volkoren” uitsluitend mag worden gebruikt voor producten waarin alle delen van de graankorrel aanwezig zijn, namelijk de zetmeelrijke kern, de kiem en de zemelen.

In het handboek etikettering van de NVWA, hoofdstuk 22.14 wordt daarnaast vermeld dat levensmiddelen die niet onder dit warenwetbesluit vallen, aan dezelfde eisen moeten voldoen. Dus bij gebruik van de benaming “volkorenpasta” mag enkel volkorenmeel gebruikt worden. Wanneer er in het meelbestanddeel een andere meelsoort dan volkoren wordt gebruikt, dan kan niet enkel volkoren in de benaming staan. Wil men toch het woord volkoren gebruiken in de benaming, dan dient ook het gehalte aan niet volkoren meel vermeld te worden bijvoorbeeld “cracker met 50% volkorenmeel en 50% bloem”. Ook de commerciële benaming mag niet misleidend of dubbelzinnig zijn en de indruk wekken dat het product uit alleen volkorenmeel bestaat.

Heeft u vragen over de etikettering van uw producten?

Wilt u uw producten laten controleren op misleiding? Of sparren met onze specialisten over de benaming van uw product. Neem dan contact met ons op via etikettering@schoutenadvies.nl

 

Blijf op de hoogte