Vanaf 1 januari 2026: Nieuwe regels voor het melden van kruisbesmetting op etiketten

 Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een nieuw allergenenbeleid vastgesteld. Het nieuwe beleid biedt meer duidelijkheid aan consumenten én fabrikanten over het gebruik van een kruisbesmettingsvermelding op het etiket, ook wel bekend als Precautionary Allergen Labeling (PAL).

Aanleiding van het nieuwe beleid

Het nieuwe allergenenbeleid is ontwikkeld als reactie op de nieuwste internationale ontwikkelingen, waaronder nieuwe referentiedoseringen voor allergenen en wettelijke vereisten voor preventie van kruisbesmetting. Daarnaast is deze verandering bedoeld om de veiligheid en transparantie voor consumenten te vergroten.

Gebruik PAL alleen bij aantoonbaar risico

Het belangrijkste uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat PAL gebaseerd moet zijn op een aantoonbaar risico. Het risico op kruisbesmetting kan het beste kwantitatief worden beoordeeld. Hiervoor kan een rekentool worden gebruikt, zoals de Allergen Risk Calculator van Allergenen Consultancy of VITAL online van Allergen Bureau. In het nieuwe beleid wordt PAL verplicht wanneer uit de risicobeoordeling blijkt dat de veilige grens wordt overschreden. Dit betekent ook dat PAL niet mag worden toegepast wanneer de veilige grens niet wordt overschreden. Verder zijn in het nieuwe beleid vaste bewoordingen opgenomen: “Kan xxx bevatten” en “Niet geschikt voor…”. Andere bewoordingen zijn met ingang van het nieuwe beleid dus niet meer toegestaan.

Richtlijnendocument biedt handvaten voor de industrie

De overgang van het oude naar het nieuwe allergenenbeleid heeft veel gevolgen voor de levensmiddelenindustrie. Naast het uitvoeren van risicobeoordelingen, zijn levensmiddelenbedrijven namelijk ook wettelijk verplicht om preventieve maatregelen te nemen ter voorkoming van kruisbesmetting. Om de industrie hierbij te ondersteunen, hebben de NVWA, de brancheorganisatie voor de levensmiddelenindustrie (FNLI), en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) samen een richtlijnendocument opgesteld. In dit document zijn de 10 belangrijkste kernelementen opgenomen en worden verschillende aandachtspunten verder uitgewerkt.

PAL krijgt wettelijke status

Het nieuwe allergenenbeleid is van toepassing op voorverpakte levensmiddelen en mag sinds 1 januari 2024 worden toegepast. Er geldt wel een overgangstermijn van twee jaar, wat betekent dat etiketten vóór 1 januari 2026 moeten zijn aangepast. Producten die voor 1 januari 2026 op de markt zijn gebracht, mogen nog wel uitverkocht worden. Hoewel er al veel bekend is over het nieuwe allergenenbeleid, is het nog niet officieel in wetgeving opgenomen. Het beleid moet eerst nog worden genotificeerd in Europa via een zogeheten TRIS-notificatie, waarmee andere lidstaten de kans krijgen inhoudelijk te reageren op het Nederlandse beleid. Bij geen bezwaar wordt de beleidsregel gepubliceerd in de Staatscourant. Op dat moment krijgt de PAL dus een wettelijke status.

Advies nodig? Schouten Advies staat voor u klaar!

Schouten Advies heeft zich op 13 november j.l. laten informeren over het nieuwe allergenenbeleid bij een training georganiseerd door FNLI in samenwerking met Allergenen Consultancy. Wij zijn dus op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Heeft u advies of ondersteuning nodig bij het opstellen van uw etiketten, allergenenbeleid of interpretatie van wetgeving? Neem dan contact op met onze Labeling Specialisten via etikettering@schoutenadvies.nl. Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte