
Nieuwe EU-verordening PPWR gepubliceerd: grote impact op de gehele verpakkingsketen
De Europese Commissie heeft op 22 januari 2025 de langverwachte PPWR gepubliceerd. Deze verordening is vastgesteld om de recyclebaarheid van verpakkingen gedurende de gehele levenscyclus aan te pakken. Vanwege de omvang van de maatregelen heeft de PPWR een grote impact op de gehele verpakkingsketen. Benieuwd waar u als producent of distributeur rekening mee moet houden? Wij hebben de belangrijkste maatregelen voor u op een rijtje gezet.
De geharmoniseerde wetgeving voor verpakkingen en verpakkingsafval
De Europese Commissie is in 2020 gestart met de herziening van Richtlijn 94/62, oftewel de Packaging and Packaging Waste Directive. Met deze herziening hoopt de Commissie de volgende doelstellingen te behalen:
- Het vaststellen van eisen voor de gehele levenscyclus van verpakkingen.
- Een efficiënte werking van de interne markt door harmonisering van nationale maatregelen op Europees niveau.
- Klimaatneutraliteit in 2050.
- Transitie naar een circulaire economie.
Het resultaat van deze herziening is de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). De PPWR is vanaf 12 februari 2025 van toepassing. De meeste maatregelen treden echter pas op 1 januari 2030 of nog later in werking. De inwerkingtredingsdatum van veel maatregelen is namelijk afhankelijk van de publicatie van aanvullende wetgevingshandelingen, waarmee benodigde methodieken, criteria en procedures worden vastgelegd. De publicatie van deze uitvoeringsverordeningen wordt ergens in de komende 5 jaar verwacht.
Maatregelen en beperkingen voor gebruik van materialen
De PPWR is omvangrijk en voorziet in verschillende maatregelen en beperkingen. Dit zijn enkele belangrijke thema’s die in de PPWR aan bod komen:
- Recyclebaar design
Vanaf 1 januari 2030 is toegang tot de EU markt alleen mogelijk met een volledig recyclebare of herbruikbare verpakking. Om dit doel te bepalen heeft de Commissie ook de definitie van “herbruikbare verpakking” opgenomen in de PPWR. In aanvulling daarop zal de Commissie nog aanvullende wetgeving vaststellen voor bijvoorbeeld het vaststellen van criteria voor recyclebaarheid. - Minimumgehalte aan gerecycled materiaal in kunststof verpakkingen
In de PPWR zijn minimumgehaltes vastgelegd voor het aandeel gereycled materiaal in verschillende kunststofverpakkingen. Verpakkingen moeten uiterlijk op 1 januari 2030 óf 3 jaar na de inwerktreding van aanvullende wetgevingshandelingen, voldoen aan de vastgestelde minimale gehaltes. - Minimaliseren van verpakkingen en lege ruimte:
Vanaf 1 januari 2030 moet de verpakking zodanig zijn ontworpen dat het gewicht en het volume ervan tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast mogen verzamel- en verzendverpakkingen niet meer dan 50% lege ruimte bevatten. De Commissie stelt nog aanvullende wetgeving vast om het percentage lege ruimte te kunnen berekenen. - Beperkingen voor bepaalde verpakkingsformaten
Momenteel zijn beperkingen opgenomen voor het gebruik van Single-use plastics (SUP) in de SUP richtlijn. Zo geldt een verbod op het gebruik van vormvaste kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik in de horeca. Met de PPWR wordt dit verbod uitgebreid naar alle soorten kunststofverpakkingen, dus ook flexibel plastic. Daarnaast voorziet de PPWR in beperkingen voor verschillende andere verpakkingsformaten, zoals kunststofverpakkingen voor onbewerkte groente en fruit, kunststofdraagtassen en kunststof verzamelverpakkingen. De beperkingen zijn van toepassing vanaf 1 januari 2030. - Harmonisatie van recyclinginstructies voor de consument
De Commissie stelt uiterlijk 12 augustus 2026 aanvullende wetgeving vast waarin de etiketteringsvereisten voor de inzameling van verpakkingsafval worden geharmoniseerd. - Beperkingen voor gebruik van PFAS
Vanaf 12 augustus 2026 gelden beperkingen voor het gebruik van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in verpakkingen die met levensmiddelen in contact komen.
Zo kunt u zich alvast voorbereiden op de komende wetswijzigingen
Schouten Advies heeft op 11 december 2024 deelgenomen aan een expertisebijeenkomst verpakkingen, waarbij verschillende experts uitleg hebben gegeven over de impact en toepassing van de PPWR in de praktijk. Wij delen graag enkele tips met u om goed voorbereid te zijn op de aankomende wetswijzigingen.
- Kies voor recyclebare materialen
Bent u van plan uw verpakking of design aan te passen? Gebruik dan bij voorkeur materialen die goed recyclebaar zijn. Wist u bijvoorbeeld dat kleurloos of wit plastic beter gescheiden kan worden dan zwart plastic? Het is bovendien aan te raden om te kiezen voor mono-materiaal in plaats van samengestelde plastics. Wanneer u gebruik maakt van een label op een plastic verpakking, kies dan bij voorkeur voor een plastic label dat gemakkelijk te verwijderen is. Zo verhoogt u de recyclebaarheid van de gehele verpakking. - Minimaliseer het gebruikte verpakkingsmateriaal
Een van de doelstellingen in de PPWR is het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsafval. Dit betekent dat bij de keuze van een verpakking het volume en gewicht van de gebruikte materialen zoveel mogelijk moet worden geminimaliseerd. Ook is het goed om te kijken of uw transport- of consumentenverpakking niet onnodige lege ruimte bevat. De oplossing is vaak eenvoudiger dan gedacht. Zo kunt u denken aan het verdunnen van een plastic krimpfolie, het gebruik van een plastic zak in plaats van schaal en het verminderen van onnodig verpakkingsmateriaal (zoals portieverpakkingen). - Een multidisciplinaire aanpak is essentieel
Een wijziging van de verpakking of het verpakkingsmateriaal mag niet ten koste gaan van de voedselveiligheid en houdbaarheid van het product. Daarnaast moet de verpakking voldoende ruimte bieden om de productinformatie op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier weer te geven. Voor het verbeteren van de recyclebaarheid van uw verpakking is een multidisciplinaire aanpak dus noodzakelijk.
Vragen of advies nodig?
Wij kunnen ons goed voorstellen dat de aankomende wetswijzigingen veel vragen oproepen. De PPWR omvat immers vele beperkingen en vereisten voor verpakkingen en verpakkingsmaterialen. Heeft u advies nodig voor de toepassing van de PPWR? Neem dan contact met ons op via info@schoutenadvies.nl.
Daarnaast kunt u zich aanmelden voor de stakeholdersbijeenkomst over de PPWR, die in het voorjaar van 2025 wordt georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
