Eisen rondom RI&E zijn veranderd

De wetgeving rondom de Risico Inventarisatie en Evaluatie is dit jaar veranderd. Met de nieuwe eisen moet de kwaliteit van RI&E’s verbeteren. Een goede RI&E is belangrijk voor de gezondheid van collega’s en werknemers. Wat is er dit jaar precies veranderd?

Nieuwsgierig naar wat een RI&E is? Dat leest u hier.

De RI&E moet nu voldoen aan verschillende criteria, overeenkomstig de regelgeving rondom arbeidsomstandigheden zoals die op de werkplek gelden. De vier belangrijkste zijn volledigheid, actualiteit, actuele inzichten en betrouwbaarheid.

 

1. Volledigheid

Bedrijven moeten bij het opstellen van een RI&E niet alleen kijken naar de gevolgen van risico’s op de werkvloer, maar moeten daar vanaf nu ook de oorzaken meenemen. Daarbij moeten ook risico beperkende maatregelen worden opgenomen.

 

2. Actualiteit

Met de nieuwe regels is het belangrijker dan eerst dat de RI&E actueel is. De evaluatie moet dus de huidige stand van zaken beschrijven als het gaat om veranderingen in de organisatie of productieprocessen.

 

3. Actuele inzichten

Niet alleen de stand van zaken in uw organisatie moet actueel zijn. Ook de meest recente inzichten in wetenschap, dienstverlening en wet- en regelgeving moet opgenomen worden in de RI&E.

 

4. Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid klinkt misschien voor de hand liggend, maar het wordt toch genoemd als een van de criteria. Hier valt onder dat medewerkers betrokken moeten zijn bij de uitvoering van een RI&E, zeker als het gaat om zaken die afhankelijk zijn van de beleving van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan werkdruk of ongewenst gedrag. Ook is het belangrijk dat de E van RI&E niet vergeten wordt. Een goede RI&E en de maatregelen die daaruit volgen kunnen niet zonder een goede evaluatie. Hierbij moet het toetsten van de effectiviteit van de genomen maatregelen niet vergeten worden.

 

Alle wijzigingen zelf lezen? Ze zijn eerder dit jaar gepubliceerd in de Staatscourant. Heeft u hulp nodig bij het uitvoeren van een RI&E of algemene ARBO vragen? Neem contact op met Schouten Advies. Wij kunnen uw RI&E in eigen beheer ook toetsen. Daar leest u hier meer over.

 

Herinnering nodig aan hoe een RI&E precies werkt en wat u er aan heeft? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Blijf op de hoogte