FSSC 22000 Feed: voor wie is het geschikt?

Vanaf de oprichting van FSSC in 2009, is het het enige op ISO 22000 gebaseerde certificatieschema dat door het Global Food Safety Initiative (GFSI) is erkend. GFSI erkende certificering wordt door veel grote retailers als Carrefour en Albert Heijn gevraagd. Sinds 2014 heeft FSSC ook een standaard voor Feed. Hoewel het mogelijk is om als pet food producent BRC of IFS gecertificeerd te zijn, is FSSC 22000 het enige door GFSI erkende schema met een specifieke standaard voor diervoeder. Toch loopt het geen storm. Waar het aantal Food certificaten snel is gegroeid naar bijna 18.000, zijn er nu, vier jaar later, nog geen 200 bedrijven wereldwijd met de Feed scope. In Nederland zijn zeven bedrijven FSSC Feed gecertificeerd. Hoe komt het dat in de diervoeder sector de interesse in FSSC 22000 vooralsnog beperkt is?

FSSC Feed bevindt zich in Nederland in een lastige positie. Aan de ene hand verwachten grote retailers GFSI erkende certificering van hun leveranciers, aan de andere hand heeft de diervoeder sector haar eigen certificering van GMP+ International en FSSC wordt nog niet door GMP+ erkend.

Desondanks blijft FSSC een interessant schema. Waar andere certificatieschema’s als IFS en BRC nadrukkelijke voorschriften geven over hoe bedrijven voedselveiligheid moet beheersen, laat FSSC meer ruimte voor eigen interpretatie en invulling. Wat betreft de diervoederindustrie kan FSSC met name voor pet food producenten een waardevol schema zijn. Pet food staat tenslotte naast de levensmiddelen in de supermarkt en het zijn net die bedrijven die om een GFSI erkend certificaat vragen.

Schouten Advies verwacht dat FSSC de komende jaren verder zal groeien, met name in de Food markt. In de diervoedersector lijkt FSSC 22000 ons met name interessant voor consumentgerichte producten zoals pet foods.

GMP+ International en FSSC 22000 zijn met elkaar in gesprek over een guidance die een gecombineerde audit mogelijk moet maken, om zo de kosten van auditen te drukken.

Mocht u meer willen weten of de mogelijkheden van FSSC voor uw bedrijf willen bespreken, neem dan contact op met onze FSSC-expert Nico Feenstra.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van ons nieuws