Food

Met Nutri-Score het nieuwe jaar in.

Nutri-Score?

Vanaf 1 januari 2024 is Nutri-Score het voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo helpt consumenten te kiezen voor het product met een betere samenstelling. Door middel van de Nutri-Score kunnen consumenten eenvoudig producten uit dezelfde productgroep met elkaar vergelijken en zo een betere keuze maken. Het voedselkeuzelogo vergelijkt dus producten in dezelfde productcategorie. Dit betekent dus niet dat een product met een Groene A of B een gezond product is, maar in vergelijking met andere producten in dezelfde productgroep is het een betere keuze. Bijvoorbeeld: Een pizza is over het algemeen niet gezond, maar in de productgroep kan gekozen worden tussen een gezondere of ongezondere pizza. Het gebruik van de Nutri-Score is niet verplicht, maar wanneer er wordt gekozen om de Nutri-Score te gebruiken voor uw merk, dan dient volgens de regels van de Nutri-Score, het logo op alle producten in dezelfde productgroep, van uw merk aanwezig te zijn.

Om gebruik te maken van de Nutri-Score dient men het merk te registreren bij Santé Publique France: de merkeigenaar van Nutri-Score. Daarnaast moet de productinformatie van alle producten met de Nutri-Score worden opgegeven bij de levensmiddelendatabank. Voor het gebruik van Nutri-Score is een huisstijlhandboek opgesteld. Hierin worden de verschillende eisen aan het logo vermeld, zoals het gebruik van kleuren, formaten en dat het logo op het onderste derde deel van de voorkant van de verpakking dient te staan.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft, om bedrijven te helpen met het gebruik van de Nutri-Score, een website ontwikkeld om de industrie te voorzien van informatie: www.nutriscorevoorbedrijven.nl  

Algoritme

Alle producten met een verplichte voedingswaardevermelding kunnen een Nutri-Score vermelding krijgen. De waarde uit deze voedingswaardevermelding worden gebruikt om de Nutri-Score te berekenen. Voeding voor kinderen (0-3 jaar), sportsupplementen, voedingssupplementen, speciale diëten en maaltijdvervangers komen niet in aanmerking voor de Nutri-Score.  

Er is lang discussie geweest over het algoritme, maar na de laatste wijziging is er toch besloten de Nutri-Score in te voeren. De Nutri-Score wordt berekend aan de hand van de waarden uit de voedingswaardevermelding, waaronder: Energiegehalte (KJ), vetten; waarvan verzadigd, suikers, eiwitten, zout en vezels. Daarnaast is gehalte aan groente, fruit en peulvruchten van belang. Het gehalte aan groente fruit en peulvruchten, niet voedzame zoetstoffen wordt berekend aan de hand van de ingrediëntenlijst. 

Standaard is de berekening voor producten in een de algemene productgroepen, maar er zijn een aantal uitzonderingen zoals de productgroep kaas, vetten noten en zaden, dranken, roodvlees en afgeleide. Voor elk element kunnen punten gescoord worden. Hoe hoger de eindscore hoe lager de Nutri-Score.

Wat kan Schouten Advies voor u betekenen?

Heeft u nog verdere vragen over de Nutri-Score neem dan contact met ons op via etikettering@schoutenadvies.nl