Verantwoord diervoeder: Certificering en MI binnen GMP+FRA 

Door GMP+ international zijn binnen de GMP+ FRA module een aantal markt initiatieven opgesteld die betrekking hebben op verantwoord diervoeder. In de afgelopen jaren zijn deze markt initiatieven regelmatig aangepast of uitgebreid. Bij Schouten Advies merken we dat bedrijven het soms lastig vinden om te bepalen welke markt initiatieven voor hun relevant zijn.

Verantwoord diervoeder
Het gebruik van verantwoord diervoeder richt zich met name op het gebruik van soja die afkomstig is uit een gecertificeerde keten waarbij voldoende aandacht is voor onder andere de volgende aspecten:  

  • Naleving van de wet en goede bedrijfspraktijken
  • Verantwoorde arbeidsomstandigheden
  • Verantwoorde relaties met de community
  • Milieu verantwoordelijkheid
  • Goede landbouwpraktijken

Een bekende en veel toegepaste certificering is RTRS (Round Table on Responsible Soy Association).  Daarnaast zijn er andere standaarden die gebruikt kunnen worden zoals Donau Soja, Proterra en ISCC. Welke certificering nodig is hangt vaak sterk af van de eisen die afnemers stellen aan het product.  

Marktinitiatieven binnen GMP+ FRA
Binnen de FRA module van GMP+  International kunnen bedrijven die verantwoord mengvoeder op de markt willen brengen kiezen voor één of meerdere van de volgende markt-initiatieven:

  • 2 Verantwoord varkens- en pluimveevoeder
  • 3 Verantwoord melkveevoeder
  • 6 Verantwoord diervoeder

Tussen de voorwaarden uit deze documenten zit een groot gedeelte overlap. Waar MI5.2 en MI5.3 onderscheid maken tussen diergroepen is dit binnen MI5.6 niet het geval. Binnen MI5.6 is het mogelijk om diervoeders voor alle diergroepen onder te brengen.

MI5.6 is niet altijd een alternatief voor MI5.2 en MI5.3 
Regelmatig krijgen onze consultants de vraag of MI5.2 en MI5.3 vervangen kunnen worden door MI5.6. Dit lijkt een logische keuze vanwege de bredere toepasbaarheid van MI5.6, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten.

Voor diervoederbedrijven die leveren aan melkveehouders gelden vaak de eisen van de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie). Eén van de eisen is dat diervoeder wordt geleverd volgens GMP+ FRA MI5.3 of een gelijkwaardig systeem.

Een cruciaal verschil is dat binnen MI5.3 uitsluitend RTRS-gecertificeerde soja mag worden gebruikt. Binnen MI5.6 is het ook mogelijk om soja aan te kopen met andere certificeringen. Hierdoor kan MI5.6 niet zonder meer als gelijkwaardig worden beschouwd. Zolang de NZO niet heeft bevestigd dat MI5.6 als gelijkwaardig wordt geaccepteerd, is het niet verstandig om een MI5.3-certificaat op te zeggen.

Vragen of advies nodig?
De verschillende marktinitiatieven (MI) binnen GMP+ FRA bieden bedrijven diverse certificeringsmogelijkheden voor verantwoord diervoeder. Maar welke keuze past het best bij jouw situatie? Onze experts helpen graag met inzicht en advies. Neem contact via info@schoutenadvies.nl

Blijf op de hoogte