Vernieuwd informatieblad 85 staat open voor consultatie

 De NVWA nodigt alle belanghebbenden uit om inhoudelijk te reageren op de conceptversie van het vernieuwde Informatieblad 85, dat verder gaat onder de naam “Handboek Levensmiddelenmicrobiologie”. In dit handboek geeft de NVWA toelichting op teksten uit de Europese Verordening (EG) nr. 2073/2005 over microbiologische criteria. De laatste versie van het Informatieblad 85 stamt uit 2021.

In de conceptversie van het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie worden alle onderwerpen besproken die ook in Informatieblad 85 zijn opgenomen. Daarnaast geeft het handboek meer duidelijkheid over het uitvoeren van listeria monocytogenes-studies en challenge-testen. Ook is er aandacht voor een nieuw technical guidance document en uitdagingen op het gebied van microbiologische besmettingen. Inhoudelijke reacties kunnen tot en met 31 december 2024 worden opgestuurd naar HBLevensmiddelenmicrobiologie@nvwa.nl. De publicatie van het nieuwe handboek wordt in de loop van 2025 verwacht.

Hulpmiddel ter verduidelijking van wetgeving

Het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie kan levensmiddelenbedrijven ondersteunen bij de interpretatie en de toepassing van wet- en regelgeving. Het bevat onder andere informatie over:

  • Het vaststellen van de houdbaarheid
  • De indeling van levensmiddelen in de juiste levensmiddelencategorieën
  • De beheersing van microbiologische risico’s

Wees ervan bewust dat het handboek niet alle onderwerpen uit de relevante wetgeving behandelt. Ook kan wetgeving van toepassing zijn die niet aan bod komt in het handboek. De geldende wet- en regelgeving blijft daarom altijd leidend.

Vragen of Advies nodig? 

Heeft u vragen over het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie of relevante wet- en regelgeving? Of heeft u ondersteuning nodig bij de beheersing van de microbiologische risico’s in uw bedrijf? Neem dan contact op met onze Food consultants via info@schoutenadvies.nl. Wij helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte