Voorlopig nog geen wettelijke maximumwaarden voor minerale oliën

De Europese Commissie werkt momenteel aan de vaststelling van maximumwaarden voor minerale oliën (MOAH) in levensmiddelen. Tijdens de laatste vergadering van de Commissiewerkgroep Milieucontaminanten is besloten om de ingangsdatum voor deze maximumwaarden uit te stellen tot 1 januari 2027.  Er zijn namelijk onvoldoende monitoringsgegevens beschikbaar. Zolang er geen ML’s zijn vastgesteld, geldt het tijdelijk handhavingsbeleid van de NVWA.

MOAH zijn mogelijk kankerverwekkende stoffen
MOAH zijn chemische stoffen die in levensmiddelen terecht kunnen komen. Contaminatie vindt plaats door milieuverontreiniging, verpakkingsmaterialen of via smeermiddelen die tijdens het productieproces worden gebruikt. Uit een risicobeoordeling van de EFSA blijkt dat sommige MOAH kankerverwekkend of mutageen kunnen zijn. Sindsdien werkt de Commissie aan de vaststelling van maximumwaarden (ML’s) voor MOAH in levensmiddelen. De ML’s worden uiteindelijk opgenomen in Verordening (EU) 2023/915 (de Contaminantenverordening).

Ingangsdatum uitgesteld naar 1 januari 2027
De Commissie heeft nu besloten om de ingangsdatum van de ML’s uit te stellen naar 1 januari 2027. Een eerdere ingangstermijn is niet haalbaar, wegens een gebrek aan monitoringsgegevens voor verwerkte/samengestelde producten. Er wordt ook een stapsgewijze benadering voorgesteld. Allereerst worden ML’s vastgesteld voor onverwerkte/rauwe producten (zoals oliehoudende zaden en granen) en een aantal basis ingrediënten (zoals oliën en vetten). In een later stadium is verdere discussie mogelijk over ML’s voor verwerkte/samengestelde producten, wanneer voldoende monitoringsgegevens beschikbaar zijn.

Tijdelijk handhavingsbeleid NVWA blijft van kracht
Zolang er geen ML’s zijn vastgesteld geldt het tijdelijk handhavingsbeleid van de NVWA, dat van kracht is sinds 1 januari 2024. Dit beleid houdt in dat bedrijven de hoeveelheid MOAH in hun producten moeten monitoren aan de hand van de volgende actielimieten:

Productcategorie % olie/vet Toepassing van 50% meetonzekerheid toegestaan Actielimiet som MOAH (mg/kg)
Droge levensmiddelen met een laag vet- of oliegehalte ≤4% Ja 0,5
Levensmiddelen met een hoger vet- of oliegehalte > 4% ≤50% Ja 1
Zuigelingenvoeding of varianten daarvan > 4% ≤50% Nee 1
Vetten, oliën en levensmiddelen met een hoog vet- of oliegehalte >50% Ja 2

Als een gehalte wordt aangetroffen dat niet voldoet aan de actielimiet, geldt een meldplicht. Ligt het gehalte, na toepassing van de 50% meetonzekerheid nog steeds boven de actielimiet? Dan moet het product uit de handel worden gehaald. Voor zuigelingenvoeding geldt dat de meetonzekerheid niet mag worden toegepast en het product dus direct uit de handel moet worden gehaald na overschrijden van de actielimiet.

Ondersteuning Schouten Advies
Heeft u vragen over de maximumwaarden voor minerale oliën of het handhavingsbeleid van de NVWA?  Neem dan contact op met onze Food consultants via info@schoutenadvies.nl voor een advies op maat.

Blijf op de hoogte