
Wetgeving maximumgehalte nikkel in levensmiddelen
Vanaf 1 juli 2025 gelden nieuwe maximumgehalten voor nikkel in specifieke levensmiddelen. Deze normen zijn vastgelegd door de Europese Commissie in Verordening (EU) 2024/1987, die een wijziging vormt op Verordening (EU) 2023/915.
De vastgestelde limieten gelden voor producten zoals noten, groenten, zeewier, peulvruchten, oliehoudende zaden, granen, cacao- en chocoladeproducten, vruchtensappen, groentesappen, en levensmiddelen voor zuigelingen en peuters. De nieuwe regels gaan in per 1 juli 2025. Voor enkele producten is de regelgeving uitgesteld tot 1 juli 2026, zoals aangegeven in de bijlage van de Verordening.
Strengere normen voor veiliger voedsel
Deze maatregelen zijn gebaseerd op recent onderzoek naar de chronische blootstelling aan nikkel via voedsel en drinkwater bij baby’s, peuters en kinderen tot 10 jaar. De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) voerde een risicoanalyse uit, waarbij de bevindingen zo zorgwekkend waren dat verdere maatregelen nodig bleken.
Op basis van het onderzoek uit 2015 en de recente resultaten, concludeerde EFSA dat een dagelijkse inname van meer dan 13 microgram nikkel per kilogram lichaamsgewicht schadelijk kan zijn. Ongeveer 15% van de mensen krijgt acute klachten, zoals huideczeem, bij een inname van slechts 4,3 microgram per kilogram. Dit risico geldt vooral voor baby’s, peuters, jonge kinderen en volwassenen die gevoelig zijn voor nikkel.
Monitoring
In tegenstelling tot veel andere verontreinigingen wordt nikkel vaak niet standaard gecontroleerd door producenten en leveranciers. Wereldwijd bestaan er geen uniforme regels voor nikkelgehaltes in voedingsmiddelen. Daarom moeten de risico’s per sector, product en land worden beoordeeld. Dit kan betekenen dat u nikkel moet opnemen in het monitoringsplan van uw kwaliteitssysteem. De aanbevolen methoden voor het testen van nikkel in voedingsmiddelen staan beschreven in Verordening (EU) 333/2007.
Vragen of advies nodig?
Heeft u vragen over de nieuwe wetgeving of wilt u ondersteuning bij het opstellen van een monitoringsplan voor nikkel? Neem dan contact op met Schouten Advies en de adviseurs van Food kijken graag met u mee.
