Dit zijn de wijzigingen van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen

De NVWA heeft een nieuwe versie van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen gepubliceerd. In dit handboek worden verschillende handvaten gegeven om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen voor de etiketten van voorverpakte levensmiddelen. De nieuwe versie bevat onder andere informatie over het nieuwe allergenenbeleid.

In het nieuwe Handboek Etikettering van Levensmiddelen, versie 9.0 wordt stap voor stap toegelicht welke vermeldingen verplicht zijn op een etiket van een voorverpakt levensmiddel. De verschillende onderwerpen worden aangevuld met voorbeelden uit de praktijk. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie uit 2022 zijn als volgt:

1. Kruisbesmetting
Paragraaf 9.9 van het handboek bevat informatie over het vermelden van kruisbesmetting, oftewel PAL. De NVWA heeft een deel van de tekst verwijderd en nieuwe tekst toegevoegd in overeenstemming met het nieuwe allergenenbeleid, dat sinds 1 januari 2024 mag worden toegepast. Ook wordt een verwijzing gemaakt naar het richtlijnendocument dat de NVWA in samenwerking met het bedrijfsleven heeft opgesteld. Lees meer over het nieuwe allergenenbeleid in ons nieuwsbericht.

2.Uiterste consumptiedatum (‘te gebruiken tot’)
In paragraaf 12.2 wordt toegelicht in welke gevallen en op welke manier een uiterste consumptiedatum moet worden vermeld. In de nieuwe versie van het handboek is de uitleg opgesteld aan de hand van artikel 24, lid 1 van Verordening (EU) 1169/2011, waar voorheen artikel 15, lid 2 en 3 van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling levensmiddelen werd aangehouden als wettelijke basis. Deze wijziging was noodzakelijk, aangezien artikel 15, lid 2 en 3 van het Warenwetbesluit zijn ingetrokken per 1 januari 2023.

3. Chocolade en producten met chocolade
Hoofdstuk “Specifieke etiketteringseisen niet in Verordening (EU) 1169/2011” is uitgebreid met toevoeging van paragraaf 22.3 Chocolade en producten met chocolade. Deze paragraaf geeft antwoord op veel gestelde vragen over de etikettering van chocolade en producten met chocolade. Er wordt onder andere uitleg gegeven over het vermelden van een percentage cacaobestanddelen en het gebruik van de termen ‘choco’/ ‘chocola’ in relatie tot ‘chocolade’.

4. Hernummering van paragrafen van 22.3
Vanwege de toevoeging van paragraaf 22.3 Chocolade en producten met chocolade, is de nummering van de rest van hoofdstuk 22 gewijzigd.

Advies nodig? Schouten Advies staat voor u klaar!

Heeft u vragen over het Handboek Etikettering van Levensmiddelen of de gerelateerde wet- en regelgeving? Neem dan contact op met onze Labeling Specialisten via etikettering@schoutenadvies.nl. Wij helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte