Klanten verhalen

ABZ Diervoeding

ABZ Diervoeding maakt voor elk soort landbouwhuisdieren diervoeders. ABZ Diervoeding is een coöperatie, de boeren die hun producten afnemen zijn ook mede-eigenaar en zijn vertegenwoordigd in de Raad van Commissarissen. Met vijf productielocaties is ABZ Diervoeding één van de grotere diervoederproducenten van Nederland. Dat maakt het ook juist een uitdagende en leuke klant, vertelt Raf Hulsman, consultant bij Schouten Advies. “Bij een groot, complex bedrijf zoals ABZ Diervoeding krijg je hele andere vragen dan bij een kleiner bedrijf.”

Schouten Advies is al sinds 2003 betrokken bij de voorgangers van het bedrijf. ABZ Diervoeding is in 2012 ontstaan na een fusie tussen de coöperaties Arkervaart-Twente en Brameco·Zon. Raf heeft toen geholpen om de kwaliteitssystemen van de twee bedrijven op een lijn te krijgen. Nicolette van den Brand, KAM-coördinator: “Voor de fusie waren we nog een kleiner bedrijf. Daardoor waren onze taken meer divers en hadden we meer nodig van Schouten Advies. Nu we gegroeid zijn hebben we veel van die kennis in huis, maar toch blijft het fijn om iemand te hebben met wie je kan sparren. Soms zijn we vastgeroest in onze manier van werken. Doordat Schouten Advies als adviesbureau in meerdere keukens kijkt, ontwikkelen we samen met hen bredere blik.”

Schouten Advies springt bij als er extra capaciteit nodig is, zoals tijdens de fusie. “Raf is al zo lang betrokken bij ABZ Diervoeding, dat hij weet welke kant we opgaan of op willen. Dat scheelt een hoop tijd in uitleg over visie. Het is fijn dat we een vast contact hebben bij Schouten Advies. Maar mocht Raf afwezig zijn, worden we ook snel geholpen. Bij Schouten Advies staat er een heel team achter je consultant, dat is echt een voordeel.”

Pas heeft Schouten Advies bij ABZ Diervoeding een aantal trainingen gegeven voor onder andere monstername. Bij de in-company trainingen kan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld ploegendiensten, zodat iedere medewerker ook op een passende tijd kan worden getraind. ABZ Diervoeding werkt volgens de VLOG standaard. Van den Brand: “Onder VLOG is scholing van personeel verplicht. We hebben besloten om het uit te besteden aan Schouten Advies. Met een externe partij kunnen we laten zien dat we de scholing serieus nemen. Doordat de training in-company werd gegeven, was deze ook goed toegespitst op onze bedrijfspraktijk.”