Diensten/ kwaliteitssystemen

Arbomanagementsysteem

Een werkgever moet voor een veilige en gezonde werkplek zorgen voor zijn of haar werknemers, zo valt te lezen in de Arbowet. Een gezonde en veilige werkplek begint met een goed arbobeleid. Een arbomanagementsysteem, met daar in het arbobeleid helpt om op planmatige wijze doelstellingen op arbogebied te realiseren.

 

Managementsystemen

Ons arbomanagementsysteem is gebaseerd op de procesgerichte benadering volgens de Deming-cirkel (ook wel PDCA-cyclus). Met deze methodiek kunt u werken aan een voortdurende verbetering van de veiligheid in uw bedrijf. Als u al een kwaliteits- en/of milieumanagementsysteem heeft, kan het arbobeleid hierin worden geïntegreerd. Zo behoudt u het overzicht en voorkomt u dubbel werk. Het arbobeleid wordt als volgt opgezet of geïntegreerd:

 

 1. Voorbereidend bezoek

Voordat we van start gaan met het arbobeleid, komen we graag bij u langs om het doel en uw wensen en verwachtingen van het systeem te bespreken. In deze eerste stap bepalen we (onder meer op basis van uw RI&E) welke onderdelen opgenomen moeten worden in het documentatiesysteem.

 

 1. Opzetten handboek en procedures

Na het eerste bezoek gaan wij voor u aan de slag. Het arbeidsveiligheidsbeleid wordt ondergebracht in een handboek en bijbehorende procedures. Deze worden zo ingericht dat uw organisatie in de basis voldoet aan arbeidsomstandighedenwet- en regelgeving. De volgende onderwerpen staan centraal:

 • beleid en doelstellingen;
 • functies en verantwoordelijken;
 • specifieke arbothema’s;
 • personeel en kennisoverdracht;
 • procedures om verbeteracties door te voeren.

 

 1. Opzetten werkinstructies en registratiedocumenten

De informatie uit het handboek en de procedures wordt vertaald naar praktisch bruikbare werkinstructies. De vragen: wie, wat, waar en wanneer staan hier centraal. Daarnaast worden diverse formulieren, schema’s en lijsten opgesteld om de nodige zaken te registreren. Instructies en registratiedocumenten kunnen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen omvatten:

 • vergunning voor gevaarlijke werk;
 • arbeidsmiddelen;
 • beveiligings- en preventiemiddelen;
 • gevaarlijke stoffen;
 • persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

Schouten Advies kan het arbomanagementsysteem voor u opzetten en ondersteuning bieden bij de implementatie. Wilt u weten of een arbomanagementsysteem past voor uw bedrijf? Neem dan contact mte ons op.

 

 

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.