Diensten/ kwaliteitssystemen

Houdbaarheidsstudies en challenge tests

Houdbaarheidsstudies op levensmiddelen zijn van belang om inzicht te krijgen in de achteruitgang van producten tijdens het traject vanaf productie tot aan consumptie. Deze studies zijn extra belangrijk voor kritische kant-en-klare levensmiddelen en producten die gevoelig zijn voor uitgroei van Listeria monocytogenes (Lm) en ander pathogenen. Dit zijn vooral kant-en-klare levensmiddelen die gekoeld en/of gasverpakt worden bewaard en bedoeld zijn om rechtstreeks (zonder verhitting) te worden geconsumeerd.

Producten kunnen dan hun kwaliteit verliezen door onder andere:

  • microbiologisch bederf, wel of niet gepaard met uitgroei van pathogenen;
  • chemische of enzymatische activiteit;
  • verandering van organoleptische eigenschappen.

Schouten Advies, Nutrilab en houdbaarheidsstudies en challenge tests
Samen met ons zusterbedrijf Nutrilab biedt Schouten Advies houdbaarheidsstudies en challenge tests aan. We hanteren een doelgerichte aanpak voor houdbaarheidsstudies, die resulteert in een onderbouwde houdbaarheidstermijn voor uw hele assortiment. Deze aanpak geeft invulling aan de eisen gesteld in Verordening (EG) nr. 2073/2005 Microbiologische criteria voor levensmiddelen en het interpretatiedocument Informatieblad 85 van de NVWA. Daarnaast geeft deze aanpak inzicht of een challenge test wel of niet noodzakelijk is of dat voorspellende microbiologie (modellen die de groei voorspellen) voldoende onderbouwing geven.

De consultants van Schouten Advies staan u graag bij in het opzetten, implementeren en onderhouden van uw houdbaarheidsstudies. Neem gerust contact met ons op.

“Schouten Advies is voor ons een onmisbare schakel om aan alle eisen te voldoen.”
Quality Food Group International

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.