Diensten/ kwaliteitssystemen

Insectenkweek

Schouten Advies is al jaren betrokken bij insectenkweek. We helpen bedrijven bij vragen over kwaliteit en voedselveiligheid, maar ook duurzaamheid, reststromen of registratie van hun activiteiten bij de NVWA.

 

Wat is insectenkweek?

Insecten worden wereldwijd al lang gegeten maar vaak worden die insecten gevangen en niet gekweekt. De kweek van insecten voor levensmiddelenketen is een relatief nieuwe ontwikkeling. In Nederland worden de meeste gekweekte insecten gebruikt in aquacultuur, petfood of diervoer. Veruit de meeste gekweekte insecten worden gebruikt in visvoer. Intussen wordt er ook geëxperimenteerd met insecten voor humane consumptie, of het nu gaat om een hele sprinkhaan of om insecteneiwitten in kant-en-klare levensmiddelen. Zeker in Europa staat het gebruik van insecten in levensmiddelen in de kinderschoenen: pas in 2021 werd de gedroogde gele meelworm als eerste insect toegelaten als ingrediënt voor levensmiddelen. Naast voedsel voor mens en dier kunnen insecten ook een rol spelen in het verwerken van reststromen.

 

Insectenkweek met Schouten Advies

Al vanaf de eerste experimenten met het kweken van insecten op grote schaal in Europa is Schouten Advies betrokken. Zo helpen we bedrijven met hun productieprotocollen zodat ze voldoen aan wet- en regelgeving rondom diervoeders. Ook ondersteunen we bij de acceptatie van novel foods of feed ingredients en hebben we al dertig jaar ervaring met kwaliteitszorg. Daarnaast verzorgen we regelmatig trainingen, op onze eigen locatie in Giessen als in-company.

Vragen over insectenkweek en kwaliteit en regelgeving? Neem contact op met Schouten Advies.

 

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.