Maak kennis met Erik Smits 
Feed Consultant bij Schouten Advies

 

Mijn naam is Erik Smits en ik werk als Feed Consultant bij Schouten Advies. Ik adviseer en ondersteun bedrijven in de diervoedersector bij vraagstukken rondom transport, opslag, handel en productie van diervoeders. Ik help klanten graag om overzicht te krijgen en keuzes te maken die passen binnen wet- en regelgeving. Drie jaar geleden maakte ik de stap naar het consultancyvak en nog altijd geeft het mij veel energie. Vooral het meedenken met bedrijven over uiteenlopende vraagstukken maakt het werk voor mij interessant en afwisselend.

Voordat ik bij Schouten Advies kwam werken, was ik actief in de voedingsmiddelenindustrie. Ik heb Food Technology gestudeerd in Wageningen en mij jarenlang ingezet voor het efficiënter maken van productieprocessen, het optimaliseren van werkwijzen en het oplossen van kwaliteitsproblemen in de foodsector. De overstap naar de diervoederwereld voelde voor mij dan ook als een logische stap: de ingrediënten zijn anders, maar de vraagstukken net zo uitdagend.

Wat maakt het werk als Feed Consultant bijzonder?
Inmiddels werk ik alweer ruim 2,5 jaar in de diervoedersector en heb ik een goed beeld van de producten en processen. Wat mijn werk bij Schouten Advies zo bijzonder maakt? De afwisseling! Geen klantvraag is hetzelfde en telkens word ik uitgedaagd om met een frisse blik naar de sector te kijken. Elk klantbezoek is anders en klanten waarderen het echt als je de tijd neemt om met hen mee te denken. Dat persoonlijke contact maakt voor mij het verschil.

Mijn werkweek bestaat voor een groot deel uit klantbezoeken. Ik voer bijvoorbeeld interne audits uit of help bij het optimaliseren van het kwaliteitsmanagementsysteem. Ook krijg ik van klanten hele diverse vraagstukken voorgeschoteld.

“Iedere vraag daagt mij weer uit om op een andere manier naar de diervoedersector te kijken, hierdoor is een werkdagen eigenlijk nooit saai”.  

Een project om trots op te zijn
Waar ik echt trots op ben? Een project waar ik met veel plezier op terugkijk is een traject bij een klant waar ik tijdelijk gedetacheerd was. De NVWA kwam er regelmatig over de vloer vanwege diverse uitdagingen. In de maanden dat ik hen heb begeleid, hebben we samen veel verbeteringen doorgevoerd. Zo heb ik geholpen bij het hervormen van hun HACCP-plan richting FSSC 22000 en zagen we concrete resultaten in de vorm van positieve feedback van de NVWA. Het was mooi om de organisatie te coachen en echt verandering van binnenuit te zien ontstaan.

Waardering die energie geeft
Een klant die zo tevreden was over de begeleiding en het nieuwe handboek dat ze een compliment gaven én een vervolgproject opstartten met Schouten Advies. Dat geeft energie. Het laat zien dat onze inzet verschil maakt voor de klanten dat is precies waarom ik dit werk met zoveel plezier doe!

Welke onderwerpen in het vakgebied verdienen volgens jouw meer aandacht?
Er zijn zoveel onderwerpen denkbaar, wetgeving is in veel gevallen behoorlijk complex, dat bijna elk specialistisch onderwerp extra aandacht verdient. Wat echter vaak terugkomt bij bedrijven, zijn problemen met etikettering (labels). Denk aan vragen als: Wie is verantwoordelijk? Wat moet er allemaal op een etiket staan? Zeker wanneer additieven een rol spelen, wordt het al snel ingewikkeld. Het is complexe materie, maar o zo belangrijk! De kennis hierover is bovendien erg versnipperd. De NVWA biedt hier ook wel ondersteuning bij, maar je moet die informatie maar net weten te vinden én juist kunnen interpreteren. Gelukkig bieden wij bij Schouten Advies trainingen die je precies leren hoe je een goed etiket opstelt. Dus: twijfel je over labels? Twijfel dan niet, en schrijf je in!

 

Snel meer weten?

We staan bekend om onze korte lijntjes.