Klantverhalen

Protix


Protix kweekt insecten voor onder andere diervoeders. Hun insecten of daaruit afgeleide grondstoffen worden bijvoorbeeld gevoerd aan kippen en vissen. Het is een innovatief bedrijf dat zich in de voorhoede van de levensmiddelenindustrie van de toekomst bevindt.

De insecten van Protix eten plantaardige bijproducten uit bijvoorbeeld de voedselverwerkende industrie. “Op die manier dragen we bij aan de circulaire economie,” vertelt Tarique Arsiwalla, Chief Commercial Officer en medeoprichter van Protix. “We brengen reststromen weer terug de voedselketen in. We upcyclen producten die anders veelal bij vergistingsinstallaties terecht zouden komen.” Op die manier draagt Protix bij aan een duurzame samenleving. Dat is dan ook een van hun kernwaarden: zorgdragen voor deze wereld.

Logo Pablo's Quinoa Revolución

“Schouten Advies is onze kennis- en sparringpartner als het gaat om wetgeving en quality control.”
Tarique Arsiwalla

Toen Protix startte, was de wet- en regelgeving onduidelijk rondom insecten en daaruit afgeleide producten. Dierlijke eiwitten kwamen voornamelijk uit slachthuizen en door problemen zoals de BSE-crisis was het gebruik van verwerkte dierlijke eiwitten in voedsel en voeder aan strenge regels gebonden. Voedingstoffen uit insecten vielen niet binnen de bestaande wetgeving. Tarique Arsiwalla: “Schouten Advies heeft Protix geholpen hier duidelijkheid in te scheppen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de NVWA en beleidsmakers.”

GMP+ Certificering

Arsiwalla: “Schouten Advies heeft ons geholpen met alle diervoederwetgeving waar we mee in aanraking kwamen en met het behalen van onze GMP+ certificering. Ze waren ook partner bij het ontwerpen van onze productieprocessen, zodat ze voldoen aan bijvoorbeeld HACCP protocollen. We merken dat er veel ervaring en expertise aanwezig is bij Schouten Advies. Ook kunnen we doorgaans snel terecht als we vragen hebben. Schouten Advies is onze kennis- en sparringpartner als het gaat om wetgeving en quality control.”

“Schouten Advies kan goed meedenken met een organisatie en heeft daarbij oog voor de fase waarin een bedrijf zit.” zegt Bas Jürgens, Chief Operations Officer bij Protix. Volgens Jürgens was Schouten Advies in de opstartende fase van het bedrijf ‘het kwaliteitsgeweten’ van Protix. “Nu we een meer volwassen bedrijf zijn, kunnen we ook meer zelf. We gebruiken de kennis en expertise van Schouten Advies tegenwoordig vooral in specialistische gevallen. Zo hebben we levende larven als voer voor kippen op de GMP+ lijst van geaccepteerde producten gekregen. Daar heeft Schouten Advies een belangrijke rol in gespeeld.”

Toekomst

Protix heeft een nieuw pand in Bergen op Zoom en het bedrijf was bezig met de GMP+ certificering van die locatie. Bas Jürgens: “We zijn bezig met het herschrijven van het handboek voor de nieuwe locatie. Ons huidige handboek is door Schouten Advies geschreven nog voordat de eerste productielocatie gebouwd was. Er was toen nog weinig bekend over hoe het precies zou gaan, maar toch is het handboek nu nog steeds de basis. Dat is best bijzonder.”