Diensten/ kwaliteitssystemen

GMP+ FRA

Binnen de voedselproducerende industrie is steeds meer aandacht voor verantwoord ondernemen. Een gevolg hiervan is dat er binnen de diervoerderindustrie steeds meer vraag is naar grondstoffen die geproduceerd en verhandeld worden met respect voor mens, dier en milieu.

Wat is GMP+ FRA?
Met de ontwikkeling van de GMP+ Feed Responsibility (FRA) speelt GMP+ International in op deze vraag. Diervoederbedrijven kunnen een verantwoord productieproces of verantwoorde handel aantoonbaar maken door zich te laten certificeren volgens het GMP+ FRA schema.

GMP+ FRA bestaat uit een basismodule en bijlagen waar verschillende zogenoemde ‘marktinitiatieven’ aan toegevoegd kunnen worden. De basismodule, GMP+ B100, bevat de voorwaarden voor het managementsysteem waarmee een deelnemer de marktinitiatieven kan borgen.

Marktinitiatieven (MI) documenten
In de Marktinitiatieven documenten staan de scope en de specifieke voorwaarden die gesteld worden aan verantwoorde, duurzame diervoerders. Er zijn initiatieven voor verschillende sectoren:

GMP+ MI101 Productie en handel van RTRS soja (RTRS: Round Table on Responsible Soy);

GMP+ MI102 Verantwoord varkens- en pluimveevoeder;

GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder;

GMP+ MI105 GMO Controlled.

De meerwaarde van GMP+ FRA certificering voor uw bedrijf
GMP+ FRA gaat onder andere om het gebruik van soja en sojaderivaten. Het GMP+ FRA-certificaat toont aan dat de soja wordt geproduceerd en verhandeld met respect voor mens, dier en milieu. Gecertificeerde bedrijven laten daarmee aan klanten en leveranciers zien dat zij garant staan voor het leveren van duurzaam diervoeder. De groeiende GMP+ FRA-module, opgezet in 2013, heeft enkele honderden deelnemers in meerdere landen. Het systeem lijkt sterk op het GMP+ FSA systeem, wat de implementatie in een bestaand GMP+ kwaliteitssysteem vereenvoudigt.

GMP+ FRA met Schouten Advies
Schouten Advies helpt u door regelgeving om te zetten in praktische handvatten waarmee u de duurzaamheid van uw producten kunt verbeteren. Daarnaast focussen wij op u en uw collega’s. Wij helpen u bewust te worden van de invloed en risico’s van uw werk op duurzaamheid.

Als uw kwaliteitssysteem eenmaal is opgezet, helpen wij u dit systeem te onderhouden. Daarnaast kunt u altijd beroep doen op onze consultants voor deskundige adviezen op het gebied van wet- en regelgeving (denk bijvoorbeeld aan etikettering), erkenningen en registraties, het uitvoeren van interne audits, het opzetten van een beheersingsplan, de uitwerking van specificaties of bijvoorbeeld voor het uitvoeren van leveranciersaudits.

GMP plus FRA trainingen en detachering
Regelmatig worden onze consultants gedetacheerd bij diervoederbedrijven om hun kwaliteitsbeleid te ondersteunen en vorm te geven. Zo kunnen we helpen met het intern opleiden van personeel of kunnen we bijspringen als u handen tekort komt. Neem contact met op met Schouten Advies om te mogelijkheden van detacheren te bespreken.

Daarnaast geven we trainingen over GMP+ om uw kennis op peil te houden. Ook over levensmiddelen, duurzaamheid en arbeidsveiligheid bieden we trainingen aan. Wij geven zowel in-company trainingen als cursussen op onze eigen locatie in Giessen. Klik hier voor meer informatie over onze trainingen.

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.