Diensten/ kwaliteitssystemen

ISO 14001

ISO 14001 is de dé norm als het gaat om duurzaamheid. Met een Environmental Management System (EMS) volgens deze norm laat u zien dat uw organisatie duurzaamheid serieus neemt. Schouten Advies is uw partner bij de opzet en implementatie van ISO 14001.

Wat is ISO 14001?

ISO 14000 is een reeks schema’s die bedrijven helpt hun impact op het milieu te beheersen. In ISO 14001 staan criteria voor een Environmental Management System. Met zo’n EMS brengt u de impact van uw bedrijf in kaart en kunt u stappen ondernemen om uw milieuvoetafdruk te verkleinen, door bijvoorbeeld grondstoffen efficiënter te gebruiken of door afval te verminderen. Doordat ISO 14001 algemeen is opgezet, biedt het ook veel ruimte voor eigen invulling. Zo is uw EMS geheel toegespitst op uw organisatie.

Video: in de bovenstaande video van ISO wordt door de organisatie zelf uitgelegd wat ISO 14001 precies is en wat bij de versie van 2015 is veranderd. Bron

Om een ISO 14001 certificaat te behalen heeft u een kwaliteitssysteem nodig dat ten minste volgende onderdelen bevat:

  • Een analyse van de stakeholders van uw organisatie en de omgeving, met een inventarisatie van de belanghebbenden en hun eisen en wensen op het gebied van milieuzaken;
  • Een milieuaspectenregister, waarin aan de hand van verschillende milieuaspecten bekeken wordt hoe uw organisatie het milieu zo min mogelijk kan belasten;
  • Een actieplan om de milieudoelstellingen van uw organisatie te bereiken.

De opzet en implementatie van een milieumanagementsysteem kost ongeveer 6 maanden.

Voor wie is ISO 14001 geschikt?

Net als andere ISO standaarden, is ISO 14001 breed opgezet en daardoor voor veel verschillende industrieën geschikt. Van grote multinationals, tot kleine productielocaties, ISO 14001 maakt uw organisatie klaar voor de toekomst. U laat ermee zien dat u duurzaamheid serieus neemt en bereid bent om die extra stap te zetten.

ISO 14001 trainingen, cursussen en detachering

Schouten Advies heeft veel ervaring in de diervoeder- en levensmiddelenindustrie. Met onze expertise wordt uw organisatie duurzamer.

Regelmatig worden onze consultants ingezet om het compliancebeleid van onze klanten onder de loep te nemen. Zo kunnen we helpen met het intern opleiden van personeel of kunnen we bijspringen als u handen tekort komt. We geven zowel in-company trainingen als cursussen op onze eigen locatie in Giessen. Wilt u de mogelijkheden bespreken voor een training over ISO 14001? Neem dan contact met ons op. Als u interesse heeft in een van onze andere trainingen, kijk dan hier.

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.