Diensten/ kwaliteitssystemen

OVOCOM FCA

Diervoeders vormen een belangrijke schakel in de dierlijke productieketen: zij hebben direct invloed op de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Consumenten van vlees, melk en eieren verwachten dat de industrie en detailhandel veilige en kwalitatief hoogstaande producten leveren.

Wat is de Feed Chain Alliance van Ovocom?
Na diverse voedselschandalen heeft de diervoedersector het heft in handen genomen om een kwaliteitsstandaard, de Feed Chain Alliance (FCA), te ontwikkelen. Deze standaard moest dergelijke schandalen in de toekomst voorkomen en de consument vertrouwen teruggeven. Mochten er toch nog problemen opduiken, dan is het doel van de FCA standaard om de gevolgen te beperken. Dit wordt bereikt met een goede traceerbaarheid en snelle reacties op calamiteiten. Ovocom is de organisatie die het schema beheert. Het is ook het overlegplatform tussen vele actoren, waaronder de Belgische overheid en de diervoederketen.

De gehele Feed Chain Alliance Standaard bestaat uit een autocontrolegids, een interpretatie document van onder andere de wetgeving. De Autocontrolegids Diervoeders is de basis van het schema en kan gebruikt worden door bedrijven om hun wettelijk verplichte autocontrolesysteem vorm te geven. De FCA voldoet niet alleen aan de wettelijke eisen, maar ook aan de bovenwettelijke eisen die de sector zichzelf oplegt. Deze standaard is bedoeld voor onder andere producenten van en handelaren in mengvoeders, voedermiddelen, voormengsels en toevoegingsmiddelen, alsook voor transport, op- en overslag.

De meerwaarde van FCA certificering voor uw bedrijf
De Feed Chain Alliance heeft een verticale ketenbenadering. Dat wil zeggen dat elke schakel zijn eigen verantwoordelijkheid draagt. FCA biedt op die manier een benadering om de veiligheid en kwaliteit van de productieketen van diervoer te borgen. Door te voldoen aan de FCA standaarden, voldoet uw bedrijf ook meteen aan de eisen uit de Europese én Belgische wetgeving. Ook is een FCA certificaat in steeds meer landen een verkoopvoorwaarde, waardoor het behalen van het certificaat nieuwe verkoopmogelijkheden met zich meebrengt. Indien alle activiteiten van uw bedrijf onder het certificaat vallen, heeft u ook meteen een gevalideerde autocontrolegids. Hiermee verlaagt u uw jaarlijkse afdracht aan het FAVV.

FCA met Schouten Advies
Sinds de oprichting van de FCA standaard, toen nog GMP regeling diervoeders genaamd, helpt Schouten Advies bedrijven om dit certificaat te halen. Wij hebben veel ervaring met zowel de FCA standaard als de Belgische wetgeving. Door continue bijscholing blijven onze consultants op de hoogte van wat speelt in de sector, inclusief de wijzigingen in de wetgeving en van de FCA standaard. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, hebben wij sinds 2016 ook een Belgische consultant in dienst.

Onze consultants kunnen u helpen bij het opzetten en het in stand houden van een FCA kwaliteitssysteem. Daarnaast kunt u een beroep doen op onze consultants voor deskundige adviezen op het gebied van wet- en regelgeving, erkenningen en registraties, het uitvoeren van interne audits, het opzetten van een HACCP-plan, de uitwerking van specificaties, etikettering of bijvoorbeeld voor het uitvoeren van leveranciersaudits. Wij werken op maat, gericht op uw vraag en bedrijf. Voor alles van volledig beheer van uw kwaliteitssysteem tot af en toe een woordje advies en alles daartussenin, kunt u bij ons terecht.

Schouten Advies heeft FCA gerefereerde consultants in dienst. Onze consultants volgen de opleidingen en nemen deel aan vergaderingen van Ovocom als het gaat om de FCA. Ook leggen zij een tweejaarlijks examen bij Ovocom af.

Indien u gepast advies wenst met betrekking tot de implementatie van FCA, maak dan kennis met onze consultants. Uw kwaliteitszorg is bij ons in vakkundige handen.

FCA trainingen en detachering
Regelmatig worden onze consultants gedetacheerd bij diervoederbedrijven om hun kwaliteitsbeleid te ondersteunen en vorm te geven. Zo kunnen we helpen met het intern opleiden van personeel of kunnen we bijspringen als u handen tekort komt. Neem contact met op met Schouten Advies om te mogelijkheden van detacheren te bespreken.

Daarnaast geven we trainingen over verscheidene diervoederonderwerpen om uw kennis op peil te houden. Ook over levensmiddelen, duurzaamheid en arbeidsveiligheid bieden we trainingen aan. Wij geven zowel in-company trainingen als cursussen op onze eigen locatie in Giessen. Klik hier voor meer informatie over onze trainingen.

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.