Diensten/ kwaliteitssystemen

Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) is een non-profit organisatie waarin alle sectoren van de palmolie industrie zijn vertegenwoordigd, met als doel palmolie te verduurzamen.

 

Waarom is duurzame palmolie belangrijk?

Palmolie wordt in veel producten gebruikt. Het wordt verwerkt in levensmiddelen -zoals margarine, chocolade en ijs, maar het heeft ook toepassingen in de cosmetica, in diervoer of als biobrandstof in electriciteitscentrales.

Palmolie wordt gemaakt van de vrucht van de oliepalm, die alleen groeit alleen in tropische klimaten. De meeste palmolie komt uit Indonesië en Maleisië. Om ruimte te maken voor de cultivatie van palmolie werden en worden daar veel bossen gekapt, met ernstige gevolgen voor de lokale biodiversiteit.

Door deelname aan het RSPO schema, committeren bedrijven zich aan het verduurzamen van de gehele supply chain, van producent tot eindgebruiker van palmolie. Denk bijvoorbeeld aan telers, oliemolens, opslaglocaties, raffinaderijen, handelaren en producenten van producten, waarin duurzame palmolie wordt gebruikt. Al deze schakels kunnen zich laten certificeren. Ook u kunt bijdragen aan duurzame palmolie en deelnemen aan RSPO.

Om RSPO te certificeren worden de voorwaarden uit de RSPO standaarden uitgewerkt in een kwaliteitssysteem of opgenomen in het bestaande kwaliteitssysteem. Daarnaast dient het bedrijf een tracking & tracing systeem in de vorm van een massabalans op te stellen om de duurzaamheidsgegevens vast te leggen. Bij iedere partij dient een duurzaamheidsverklaring van de lading opgesteld te worden.

Het bijhouden van de duurzaamheidsgegevens is een belangrijk onderdeel van de RSPO certificering en dient nauwkeurig te gebeuren. Hoe lang het duurt om RSPO te implementeren is afhankelijk van het type bedrijf, het aanwezige tracking & tracing systeem en de hoeveelheid transacties die het bedrijf uitvoert.

 

RSPO trainingen, cursussen en detachering

Regelmatig worden onze consultants gedetacheerd bij levensmiddelen- en diervoederbedrijven om daar het kwaliteitsbeleid te ondersteunen en vorm te geven. Zo kunnen we bijspringen als u handen tekort komt. Neem contact met op met Schouten Advies om te mogelijkheden van detacheren te bespreken.

Daarnaast biedt Schouten Advies een breed scala aan trainingen aan. Zo helpen we u om uw kennis op peil te houden. Wij geven zowel in-company trainingen als cursussen op onze eigen locatie in Giessen. Wilt u de mogelijkheden bespreken voor een training over RSPO? Neem dan contact met ons op.

Klik hier voor meer informatie over onze trainingen.

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.