Diensten/ kwaliteitssystemen

Round Table of Responsible Soy (RTRS)

Soja wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor vlees. Wereldwijde is de productie van soja in de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Toch wordt is maar zo’n 6% van alle soja die wereldwijd verbouwd wordt voor levensmiddelen als sojamelk bestemd. Bijna driekwart van de soja wordt verwerkt in diervoeders.

 

Is dat erg?

In principe niet. Soja is een goede bron van eiwitten, mineralen en vetten. Helaas wordt voor het verbouwen van soja veel bossen gekapt. Zo is Brazilië werelds grootste producent van soja en is er in het verleden veel Amazone bos gekapt om ruimte te maken voor de verbouwing van soja.

 

Wat is RTRS?

Sinds 2006 is er een moratorium op soja geproduceerd in de Amazone op stukken grond die na 2006 zijn ontbost. Dat heeft ervoor gezorgd dat soja veel minder bijdraagt aan de ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. Toch is er meer nodig, de productie van soja bedreigt nu andere natuurgebieden, zoals de Cerrado savanne in Brazilië.

De Round Table of Responsible Soy (RTRS) is een internationaal samenwerkingsverband dat probeert ontbossing tegen te gaan door de productie van soja te certificeren. Zo’n certificaat geeft aan dat de soja op een milieuvriendelijke manier verbouwd is. Daarnaast zijn er ook sociale en economische aspecten.

 

100% duurzaam

Opvallend is dat de Nederlandse diervoederindustrie al 100% duurzame soja gebruikt. Zo zijn er afspraken dat voor de zuivel, vlees en eierensectoren alleen RTRS gecertificeerde soja gebruikt mag worden in het diervoer. Door als leverancier te voldoen aan de RTRS richtlijnen, zult u dus toegang krijgen tot het grootste gedeelte van de diervoederindustrie.

 

Voor wie is RTRS?

Niet alleen producenten van soja kunnen worden gecertificeerd. Ook op- en overslag, verwerkers, transporteurs – de hele chain of custody kan worden gecertificeerd voor RTRS. Doordat de hele keten gecertificeerd is, kunt u garanderen dat de soja die u gebruikt bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Daarnaast is het mogelijk om RTRS Credits te gebruiken. Daarmee draagt u bij aan het RTRS programma en kunt u niet-duurzame soja compenseren.

Video: RTRS over het belang van verantwoorde soja. Bron

 

Een RTRS certificaat behalen

Om RTRS te certificeren, worden de voorwaarden uit de RTRS standaard uitgewerkt in een kwaliteitssysteem of opgenomen in het bestaande kwaliteitssysteem. Daarnaast dient het bedrijf een track & trace systeem in de vorm van een massabalans op te stellen om de duurzaamheidsgegevens vast te leggen. Bij iedere lading dient een duurzaamheidsverklaring van die partij opgesteld te worden. Deze duurzaamheidsverklaring is gebaseerd op gegevens van de door de leverancier aangeleverde informatie.

Het bijhouden van de duurzaamheidsgegevens is een belangrijk onderdeel van de RTRS certificering en dient goed bijgehouden te worden. De tijdsbesteding voor het bedrijf is afhankelijk van het type bedrijf, het aanwezige track & trace systeem en de hoeveelheid transacties, die het bedrijf uitvoert.

 

RTRS en Schouten Advies

Schouten Advies heeft jaren ervaring in de levensmiddelen- en diervoedersectoren. Met onze expertise kunt u uw grondstoffen duurzamer maken. Regelmatig worden onze consultants ingezet om het kwaliteitsbeleid te ondersteunen en vorm te geven. Zo kunnen we bijspringen als u handen tekort komt. Neem contact met op met Schouten Advies om te mogelijkheden van detachering te bespreken.

Daarnaast biedt Schouten Advies een breed scala aan trainingen aan. Wij helpen u om uw kennis op peil te houden. Wij geven zowel in-company trainingen als cursussen op onze eigen locatie in Giessen. Wilt u de mogelijkheden bespreken voor een training over Round Table of Resonsible Soy? Neem dan contact met ons op.

Klik hier voor meer informatie over onze trainingen.

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.