Diensten/ kwaliteitssystemen

VCA voor bedrijven

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA is een beproefd programma waarin structureel aandacht wordt besteed aan de veiligheid en gezondheid binnen bedrijven. Met de VCA kunnen het aantal ongevallen worden verminderd. U kunt zelf met VCA werken aan de arbeidsveiligheid in uw organisatie, maar vaak wordt VCA ook gevraagd door afnemers of opdrachtgevers.

 

Waarom VCA?

Door te voldoen aan de eisen van VCA legt u de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan het werk te gaan. Een VCA-certificaat toont aan dat uw bedrijf veilig en gezond werken hoog in het vaandel heeft. De checklist is echter geen wettelijke verplichting, zoals een RI&E dat wel is. VCA is wel een nuttige aanvulling op de RI&E.

Het komt veel voor dat VCA een eis is van opdrachtgevers. In dat geval is VCA dus een randvoorwaarde om aan de slag te kunnen. Een aantal branches waar VCA veel gevraagd wordt, zijn:

  • Op- en overslag;
  • Transport;
  • Industriële reiniging;
  • Binnenvaart;
  • Groenvoorziening.

 

Voor wie is VCA?

VCA is vooral bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden verrichten en structureel willen investeren in veilig en gezond werken. Daar tegenover staat dat elk bedrijf met VCA aan de slag kan gaan. Veilig, gezond en milieuverantwoord werken is tenslotte belangrijk voor alle organisaties.

 

Wat is het verschil tussen VCA en een Arbomanagementsysteem?

Het is u wellicht opgevallen dat wij naast het opzetten van een VCA-systeem ook begeleiding bieden bij het opzetten van een Arbomanagementsysteem. Maar wat is eigenlijk het verschil? Bij VCA worden de maatregelen die een organisatie moet nemen, voorgeschreven volgens een checklist. Bij een Arbomanagementsysteem bepaalt de organisatie op basis van de aanwezige risico’s zelf de maatregelen. De risico’s van de organisatie zijn beschreven in uw RI&E. Verder richt VCA zich vooral op de eerder genoemde sectoren, terwijl een Arbomanagementsysteem in elke sector toepasbaar is.

Om in aanmerking te komen voor het VCA-certificaat dienen uw medewerkers wel te beschikken over een VCA-persoonscertificaat.

VCA onderscheid maakt in VCA* (1 ster) en VCA** (2 ster). Het verschil tussen de twee zit hem vooral in de omvang van de organisatie en de complexiteit van de werkzaamheden. Wilt u weten wat het beste bij uw organisatie past? VCA*, VCA** of een Arbomanagementsysteem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

VCA en Schouten Advies

Schouten Advies maakt het voor u net even iets eenvoudiger. Beschikt u reeds over een documentatiesysteem voor uw organisatie? Bijvoorbeeld voor ISO 9001 of GMP+. Dan kunt u VCA beleid in uw huidige documentatiesysteem integreren. Zo behoudt u het overzicht en voorkomt u dubbel werk.

Neem contact met ons op en we vertellen u graag meer over onze aanpak!

Interessante links

Direct advies?

Wij staan bekend om onze korte lijnen en zorgen dat u snel een van onze consultants krijgt te spreken.