Nieuws

08-02-19

Risico Inventarisatie- en Evaluatie: van papieren tijger naar dynamisch document

U heeft binnen uw organisatie een RI&E uitgevoerd of laten uitvoeren. De risico’s zijn opgenomen in het Plan van Aanpak (PvA) zodat in één oogopslag duidelijk is welke risico’s uw organisatie kent. Alles lijkt op orde. Helaas verdwijnt de RI&E na uitvoering ervan in de kast en na verloop van tijd moet u een geheel nieuwe RI&E uitvoeren. Herkenbaar? Zonde, want de RI&E is het fundament van een goed Arbobeleid en daarmee een veilige en gezonde werkomgeving. Tijd om de RI&E uit de kast te halen dus, maar hoe?

18-12-18

CE-markering, en wat nu?

Is het u weleens opgevallen dat op talloze producten de letters CE zijn te vinden? In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, staat het niet voor China Export, maar is het een Europese markering. Eerder dit jaar vertelde Huub Sluijsmans van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het kenmerk bij een bijeenkomst van de Nederlandse Norm (NEN). De markering toont aan dat de fabrikant of leverancier met het product voldoet aan de Europese richtlijnen. Op alle producten dient sinds 1995 een CE-markering te zijn aangebracht en dat kan vervolgens handig zijn om de risico’s van uw machines in kaart te brengen.

18-12-2018

FSSC 22000 Feed: voor wie is het eigenlijk bedoeld?

Vanaf de oprichting van FSSC in 2009, is het het enige op ISO 22000 gebaseerde certificatieschema dat door het Global Food Safety Initiative (GFSI) is erkend. GFSI erkende certificering wordt door veel grote retailers als Carrefour en Albert Heijn gevraagd. Sinds 2014 heeft FSSC ook een standaard voor Feed. Hoewel het mogelijk is om als pet food producent BRC of IFS gecertificeerd te zijn, is FSSC 22000 het enige door GFSI erkende schema met een specifieke standaard voor diervoeder. Toch loopt het geen storm. Waar het aantal Food certificaten snel is gegroeid naar bijna 18.000, zijn er nu, vier jaar later, nog geen 200 bedrijven wereldwijd met de Feed scope. In Nederland zijn zeven bedrijven FSSC Feed gecertificeerd. Hoe komt het dat in de diervoeder sector de interesse in FSSC 22000 vooralsnog beperkt is?

03-10-2018

Nieuwe Arbowet sinds 1 juli van kracht

Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) van kracht. Dat betekent dat bedrijven moeten beschikken over een basiscontract waarin afspraken over de arbodienstverlening zijn vastgelegd. Met de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers, werknemers en de rol van de preventiemedewerker versterkt. Daarnaast worden de randvoorwaarden voor het handelen van de bedrijfsarts verbeterd.

02-10-2018

Inspectieresultaten Agrarische en Groene sector 2017

In het kader van het Meerjarenplan 2015-2018 besteedt de inspectie SZW (arbeidsinspectie) speciaal aandacht aan de agrarische en groene sector. Uit de inspectieresultaten van 2017 blijkt dat het aantal ongelukken in de agrarische en groene sector zorgwekkend hoog ligt. In de afgelopen tien jaar zijn er zelfs 190 slachtoffers te betreuren. Met name aanrijdingen en machines met bewegende delen speelden daarin een rol. Ook is er veel sprake van fysieke overbelasting. Om dat aantal terug te dringen heeft de inspectie samen met sector partners een nieuw programma opgericht: zeroaccidents2020.nl.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schouten Advies houdt u graag op de hoogte.
Meld u hier aan voor onze e-mail nieuwsbrieven.

  • Niet alle velden zijn ingevoerd.

* Dit is een verplicht veld