Basistraining HACCP en ISO22000
ISO22000 is een internationaal schema met eisen waarlangs bedrijven zich kunnen certificeren. Het certificatieschema richt zich op het waarborgen van voedselveiligheid binnen de voedingsmiddelenindustrie. Het is gebaseerd op HACCP volgens Codex Alimentarius en de managementprincipes volgens ISO, en kan worden gezien als ‘best of both worlds’
HACCP, wat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Het HACCP systeem is ontworpen om de veiligheid van voedsel te waarborgen door gevaren in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en beheersbaar te maken.
Het ISO 22000 certificaat biedt bedrijven de mogelijkheid om hun toewijding aan voedselveiligheid aan te tonen, voldoet aan internationale normen en vergroot het vertrouwen van hun afnemers en de consument.
Doelgroep
Deze cursus is geschikt voor werknemers van levensmiddelenbedrijven die een ISO22000 certificaat willen behalen en/of voor bedrijven die nieuwe werknemers willen opleiden. De cursus is bedoeld voor kwaliteitsmanagers, kwaliteitsmedewerkers, management, logistiek, in- en verkopers en operators.
Deze training wordt gegeven op een niveau dat geschikt voor professionals met een MBO+/HBO opleidingsniveau.
Programma
Deze dagtraining duurt 7 uur en bestaat uit een ochtend- en middagprogramma. De volgende onderdelen worden behandeld:
- Wat is ISO 22000?
- Belang van voedselveiligheid en doel certificatieschema’s
- Hoofdthema’s:
- Context van de organisatie
- Leiderschap
- Planning
- Ondersteuning
- Uitvoering
- Verbetering
- Evaluatie
- HACCP
– Oorsprong en doel
– Beheersmaatregelen
– 7 principes van HACCP
– Gevaar en risico - Inkoopvoorwaarden
- Certificatie en toezicht
- Afsluitende quiz
Tijdens deze training wordt gebruikt gemaakt van diverse praktijkcases, (groeps)oefeningen en realistische voorbeelden om de deelnemers te helpen de concepten en toepassingen beter te begrijpen. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat als bewijs van deelname aan de training.
Leerdoelen
- Begrip van ISO22000 en HACCP: Aan het einde van de training hebben de deelnemers een grondig begrip van wat ISO22000 en HACCP zijn, het belang van voedselveiligheid, en het doel van certificatieschema’s.
- Inzicht in HACCP-eisen: Deelnemers zullen leren over de HACCP-eisen die zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Dit omvat de achtergrond van HACCP en de 7 basisprincipes die nodig zijn voor voedselveiligheid.
- Toepassing van kennis in de praktijk: Aan het einde van de training moeten de deelnemers in staat zijn om hun kennis van ISO22000 en HACCP toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden.
Op inschrijving / in-company
Deze training kan in company op uw bedrijf aangeboden worden.
Kosten
Neem contact op met training@schoutenadvies.nl voor een vrijblijvende offerte.
Taal
Keuze Nederlands of Engels
Aanmelden
Voor meer informatie over deze in-company training kunt u een e-mail sturen naar training@schoutenadvies.nl.