Cursus Code 95: Fysieke belasting

Lang achter het stuur zitten kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van chauffeurs. Zo kan een verkeerde zithouding leiden tot klachten aan nek, rug of schouders. Daarnaast kan werken met zware goederen een impact hebben op het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het tillen van zwaar materieel of het trekken van palletwagens. Tijdens de cursus ‘Code 95: Fysieke belasting’ leren chauffeurs hun werk op de juiste manier en zonder lichamelijke klachten uit te voeren.

Als chauffeurs eenmaal fysieke klachten hebben, komen ze er helaas lastig vanaf. Daarom is de cursus ‘Code 95: Fysieke belasting’ is gericht op het voorkomen van klachten bij chauffeurs. Door te oefenen met zit- en stuurhoudingen en tiltechnieken, leert de chauffeur op praktische wijze risico’s in de eigen werksituatie te herkennen.

Doelgroep
Deze module is specifiek ontwikkeld voor chauffeurs met een Nederlands rijbewijs. Code 95, ook wel de “Vakbekwaamheid Code 95” genoemd, is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de vaardigheden en kennis van professionele chauffeurs te vergroten. De code 95 is verplicht voor vrachtwagenchauffeurs die rijden in vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. Daarnaast is het ook verplicht voor chauffeurs die passagiers vervoeren zoals buschauffeurs.

Programma

Lesduur: 1 dag (9:00 tot 17:00 uur)

Waarde nascholing: 7 uur

Praktijk staat in deze training centraal. Samen met de experts van Schouten Advies gaan de chauffeurs aan de slag met:

 • Tiloefeningen en toepassen van werktechnieken
 • Beoordelen van de eigen werksituatie
 • Correct instellen van de chauffeursstoel
 • Toepassen van juiste zit- en stuurhoudingen
 • Voorkomen en vroegtijdig herkennen van lichamelijke klachten
 • Beoordelen van andere arbeidsveiligheidsrisico’s, zoals:
 • Risico’s aan en in de (tank)wagen;
 • Risico’s op het bedrijfsterrein
 • Risico’s bij de klant of onderweg
 • Uitvoeren van een LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse)
 • Theoriequiz via de telefoon (met leuk prijsje voor de winnaar)
 • Diverse oefentoetsen

Daarnaast leren chauffeurs fysieke (over)belasting te herkennen en te voorkomen en worden chauffeurs in staat gesteld om hun werk onder gezonde omstandigheden te blijven uitvoeren. Cursus ‘Code 95 Fysieke belasting’ is geschikt voor chauffeurs uit alle sectoren. De cursus is geaccrediteerd door het CBR en telt mee voor uw Code 95 nascholing. Deelnemers ontvangen na afloop van de training een certificaat van deelname.

Leerdoelen

 1. Fysieke gezondheid verbeteren: Chauffeurs leren technieken om hun werk correct en zonder lichamelijke klachten uit te voeren, wat bijdraagt aan een verbeterde fysieke gezondheid en het voorkomen van klachten.
 2. Juiste werktechnieken toepassen: De cursus leert chauffeurs verschillende werktechnieken die ze in hun dagelijkse werkzaamheden kunnen toepassen, met als doel hun fysieke gezondheid te verbeteren.
 3. Risico’s herkennen en voorkomen: Chauffeurs leren risico’s in hun werksituatie te herkennen en te voorkomen, wat hen kan helpen om onder gezonde omstandigheden te blijven werken. Het herkennen van risico’s gaat verder dan alleen fysieke belasting, denk bijvoorbeeld aan:
 • Vermoeidheid achter het stuur
 • Invloed van cafeïne
 • Pauzeren en bewegen
 • Valgevaar van hoogte
 • Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Risico’s van gevaarlijke stoffen
 • Indien aan de orde: gevaren van (het werken in) besloten ruimtes (zoals tanks).

Op inschrijving / in company
Deze training kan in company op uw bedrijf aangeboden worden. Daarnaast wordt de training regelmatig op inschrijving gegeven. De datums hiervoor staan in de trainingsagenda: https://www.schoutenadvies.nl/trainingsagenda/

Kosten
Op inschrijving: zie trainingsagenda
In company: o.b.v van offerte. Informeer naar de mogelijkheden via training@schoutenadvies.nl.

 Schouten Advies voldoet aan de eisen die gesteld zijn aan de certificering. Op grond daarvan heeft het Sectorinstituut Transport en Logistiek ons het certificaat ‘Gecertificeerd opleider Transport & Logistiek’ verstrekt. U kunt ons certificaat hier vinden.

Via www.soobsubsidiepunt.nl kunt u SOOB-subsidie aanvragen voor diverse opleidingen. Om voor subsidie in aanmerking te komen moet de aanvrager voor de desbetreffende deelnemer(s) conform en op basis van de SOOB CAO daadwerkelijk aan SOOB afdragen. Wij ondersteunen u graag bij het aanvragen en indienen van het subsidiedossier.

Taal
Op inschrijving en in-company: Nederlands

De Code 95-training wordt uitsluitend in het Nederlands aangeboden. Wij kunnen echter een Engelstalige training op maat voor uw bedrijf organiseren over dit onderwerp. Let wel, de nascholingspunten van Code 95 zijn niet van toepassing op de Engelstalige training.

Aanmelden
Voor aanmelding voor de inschrijftraining of voor meer informatie over deze in-company training kunt u een e-mail sturen naar training@schoutenadvies.nl.

Blijf op de hoogte