Training

Etikettering en claims levensmiddelen

Etikettering van levensmiddelen is een complexe en veelzijdige materie. Het vermelden van juiste en complete informatie op de verpakking van levensmiddelen is steeds belangrijker geworden.

Hieraan liggen verschillende redenen ten grondslag, zoals:

  • Consumenten gaan bewuster om met voeding en gezondheid en hebben daarom een grotere behoefte aan informatie;
  • Een toenemende vraag naar eenduidige etikettering van allergenen en kruisbesmetting;
  • Aanscherping van de Europese wettelijke eisen voor de etikettering van levensmiddelen, waaronder het gebruik van claims.

Verkeerde etiketten kunnen zorgen voor recalls en boetes, maar ook voor onduidelijkheid bij consumenten. Dit kan zorgen voor een negatieve ervaring met het product. Allen een goede reden om het etiket met zorg op te stellen.

Tijdens de dagtraining worden de volgende onderdelen behandeld:

  • Verplichte etiketteringsvereisten volgens Verordening (EU) 1169/2011 betreffende voedselinformatie aan consumenten (VIC);
  • Specifieke vereisten voor de etikettering van levensmiddelenadditieven volgens Verordening (EG) 1333/2008;
  • Specifieke vereisten voor facultatieve vermeldingen, zoals voedings- en gezondheidsclaims, volgens Verordening (EG) 1924/2006;
  • Aanvullende etiketteringsvereisten voor o.a. de toevoeging van vitaminen en mineralen, beschermde benamingen, gereserveerde aanduidingen en herkomstvermeldingen;
  • Product specifieke wetgeving, bijv. cacao en chocoladeproducten, honing, olijfolie en gedistilleerde dranken;
  • Trends en ontwikkelingen op het gebied van etikettering, zoals het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid.

Tijdens deze training wordt gebruik gemaakt van diverse praktijkcases, (groeps)oefeningen en realistische voorbeelden om de deelnemers te helpen de concepten en toepassingen beter te begrijpen. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat als bewijs van deelname aan de training.

Resultaat

  • U krijgt inzicht in de complexe wetgeving op het gebied van etikettering B2C van voorverpakte levensmiddelen en claims en weet waar u deze informatie kunt vinden.
  • U leert welke vermeldingen verplicht zijn zoals productbenaming, ingrediëntendeclaratie (met aandacht voor allergenen, additieven, aroma’s, enzymen en technische hulpstoffen), KWID, voedingswaarden, etc. en diverse mogelijkheden en uitzonderingen.
  • U weet welke voorwaarden gelden voor voedings- en gezondheidsclaims en waar u deze kunt vinden.
  • U bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van etikettering, zoals het vermelden van kruisbesmettingen en het gebruik van herkomstvermeldingen.
  • U kunt zelf een etiket opstellen en beoordelen.

Doelgroep
Iedereen die behoefte heeft aan kennis en handvatten voor het opstellen en beoordelen van etiketten van levensmiddelen. Niveau: MBO+ / HBO.

Programma
De cursus duurt twee dagdelen en wordt gegeven op onze trainingslocatie in Giessen. Een verzorgde lunch is bij de cursus inbegrepen. Na afloop van de cursus zal er een borrel worden gehouden.

Aanmelden
Zorg dat u zich op tijd aanmeldt, bij voorkeur drie weken van tevoren. Als er te weinig animo voor een cursus is, gaat deze niet door. Als u zich wel heeft aangemeld voor een cursus en gaat deze niet door, dan krijgt u daarover ruim van tevoren bericht. Aanmelden kan via training@schoutenadvies.nl.

In-company
Heeft u interesse in een training speciaal op maat voor uw bedrijfssituatie? De training “Etikettering en claims levensmiddelen” kunnen wij ook in-company geven. Informeer naar de mogelijkheden via training@schoutenadvies.nl

Blijf op de hoogte