Training

Etikettering en claims levensmiddelen

Etikettering van levensmiddelen is een complexe en veelzijdige materie. Het vermelden van juiste en complete informatie op de verpakking van levensmiddelen is steeds belangrijker geworden. Consumenten zijn steeds veeleisender geworden. Hieraan liggen verschillende redenen ten grondslag, zoals:

  • Grotere behoefte aan informatie vanuit consumenten die bewust met voeding, gezondheid en gewicht willen omgaan;
  • Een toenemend aantal consumenten met voedselallergie of -intolerantie;
  • Het aanscherpen en uniformeren van de wettelijke eisen voor de etikettering van levensmiddelen in de EU en het gebruiken van claims.

Verkeerde etiketten kunnen zorgen voor recalls en boetes maar ook voor onduidelijkheid bij consumenten kan zorgen wat voor een negatieve ervaring met het product. Allen een goede reden om het etiket met zorg op te stellen.

Naast de verplichte voedingsinformatie uit de VIC verordening (vo.(EU) 1169/2011), voedsel informatie voor consumenten, gelden er ook wettelijke voorwaarden waaraan optionele vermeldingen zoals voedings- of gezondheidsclaims en commerciële uitingen moeten voldoen. Uitgangspunt daarbij is dat deze informatie niet misleiden mag zijn voor de consument.

De ontwikkelingen in de wetgeving in o.a.de VIC verordening, maar ook de aanvullende eisen die voor specifieke producten zoals cacao- en chocoladeproducten, honing, olijfolie en voor levensmiddelenadditieven gelden, kunnen voor een behoorlijke complexiteit zorgen.

Deze training is een evenwichtige combinatie van informatie over de wettelijke eisen, voorbeelden en oefenen met diverse praktijksituaties. Deelnemers aan de training ontvangen een certificaat.

Resultaat

  • U krijgt inzicht in de complexe wetgeving op het gebied van etikettering B2C van voorverpakte levensmiddelen en claims en weet waar u deze informatie kunt vinden.
  • U leert welke vermeldingen verplicht zijn zoals productbenaming, ingrediëntendeclaratie (met aandacht voor allergenen, additieven, aroma’s, enzymen en technische hulpstoffen), KWID, voedingswaarden, etc. en diverse mogelijkheden en uitzonderingen.
  • U weet welke voorwaarden er voor optionele vermeldingen, voedings- en gezondheidsclaims gelden en waar u deze kunt vinden.

Doelgroep
Iedereen die behoefte heeft aan kennis en handvatten voor het opstellen en beoordelen van etiketten van levensmiddelen. Niveau: MBO+ / HBO.

Programma
De cursus duurt twee dagdelen en wordt gegeven op onze trainingslocatie in Giessen. Een verzorgde lunch is bij de cursus inbegrepen. Na afloop van de cursus zal er een borrel worden gehouden.

Aanmelden
Zorg dat u zich op tijd aanmeldt, bij voorkeur drie weken van tevoren. Als er te weinig animo voor een cursus is, gaat deze niet door. Als u zich wel heeft aangemeld voor een cursus en gaat deze niet door, dan krijgt u daarover ruim van tevoren bericht. Aanmelden kan via training@schoutenadvies.nl.

In-company
Heeft u interesse in een training speciaal op maat voor uw bedrijfssituatie? De training “Etikettering en claims levensmiddelen” kunnen wij ook in-company geven. Informeer naar de mogelijkheden via training@schoutenadvies.nl.

Blijf op de hoogte