Training HACCP voor HACCP-teamleden

HACCP, ofwel Hazard Analysis and Critical Control Points, is een preventief systeem dat de voedselveiligheid waarborgt. Het is ontworpen om mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid te identificeren, evalueren en beheersen. Wanneer een food bedrijf een HACCP-team heeft benoemd maken medewerkers van alle relevante afdelingen hiervan deel uit. Hierbij is het voor hen vaak onduidelijk wat er van hen als HACCP-teamlid wordt verwacht. Tevens ontbreekt het vaak aan kennis en inzicht omtrent verschillende risicoanalyses, hoe deze zijn opgesteld, wat ze teweeg brengen en welke beheersmaatregelen hieruit voortkomen.

Tijdens deze training wordt het gehele HACCP-team geleerd wat er allemaal van een HACCP-team wordt verwacht.

Doelgroep
Deze module is specifiek ontwikkeld om leden van een HACCP- of validatieteam of directieleden meer inzicht te geven in de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van HACCP-teamleden. Niveau: MBO+ / HBO.

Programma
Deze dagtraining duurt 7 uur en bestaat uit een ochtend- en middagprogramma. De volgende onderdelen worden behandeld:

  • Oorsprong en doel van HACCP
  • Het verschil tussen gevaar en risico
  • De 7 principes van HACCP
  • Het basisvoorwaardenprogramma
  • Gevarenidentificatie van grondstoffen en processen
  • De systematiek van een gevarenanalyse
  • Het vaststellen van CCP’s en OPRP’s
  • Het opstellen en implementeren van beheersmaatregelen
  • Het belang en proces van validatie en verificatie in HACCP
  • Verwachtingen en verantwoordelijkheden van een HACCP-teamlid

Tijdens deze training wordt gebruikt gemaakt van diverse praktijkcases, (groeps)oefeningen en realistische voorbeelden om de deelnemers te helpen de concepten en toepassingen beter te begrijpen. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat als bewijs van deelname aan de training.

Leerdoelen

  1. Begrip van HACCP-principes: De deelnemer verwerft een grondig begrip van de oorsprong, doel en principes van HACCP.
  2. Implementatie van beheersmaatregelen: De deelnemer leert hoe hij/zij beheersmaatregelen opstelt en implementeert op basis van gevarenanalyse.
  3. Rol van een HACCP-teamlid: De deelnemer begrijpt en vervult effectief de taken en verantwoordelijkheden van een HACCP-teamlid.

Op inschrijving / in company
Deze training kan in company op uw bedrijf aangeboden worden.

Kosten
Neem contact op met training@schoutenadvies.nl voor een vrijblijvende offerte.

Taal
Keuze Nederlands of Engels

Aanmelden
Voor meer informatie over deze in-company training kunt u een e-mail sturen naar training@schoutenadvies.nl.

Blijf op de hoogte